«Βολές» στην κυβέρνηση από τον ΣΕΒ

«Βολές» στην κυβέρνηση από τον ΣΕΒ

«Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ στην Ελλάδα χειροτέρευσε εκ νέου, οι εξαγωγές χάνουν σταδιακά τη δυναμική τους», κι όλα αυτά την ώρα που «η συνεχής αναζήτηση νέων φόρων για την κάλυψη των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς οι φιλόδοξοι στόχοι εσόδων διαψεύδονται συνεχώς σε μια οικονομία που λυγίζει κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης, προσφέρει στη χώρα ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα: την εμπειρία ό,τι «το έργο το έχουμε ξαναδεί».

Τις ανωτέρω ευθείες «βολές» κατά της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής εξαπέλυσε σήμερα ο ΣΕΒ, μέσω του εβδομαδιαίου του δελτίου στο οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για να περιγραφεί η κατάσταση στην αγορά αλλά και η αδυναμία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματα και στις προκλήσεις των καιρών.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι πλέον η υπερφολόγηση έχει καταντήσει ανέκδοτο που δεν τελειώνει ποτέ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πέρα από την υπερφορολόγηση της ενέργειας, των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, η φορολόγηση καπνών, ποτών, αναψυκτικών, της κινητής τηλεφωνίας και ο κωμικός φόρος πολυτελείας μας έχουν προσφέρει πανάκριβα και επώδυνα μαθήματα. Δυστυχώς δεν μαθαίνουμε! Κι όμως είναι αυτονόητο: προηγείται η διαμόρφωση συνθηκών δημιουργίας πλούτου πριν επιβληθεί μια (λογική) φορολόγησή του!».

Και επειδή τα λόγια είναι περιττά πολλές φορές, στο δελτίο του ΣΕΒ τονίζεται ότι ακόμη και «η πρόσφατη επιβολή ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ δυστυχώς θα αποτύχει, όπως τόσα άλλα εισπρακτικά μέτρα που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι περιπτώσεις υπερφορολόγησης, που τελικά υπονομεύουν την ανάπτυξη και τα κρατικά έσοδα, αφθονούν. Η υπερφορολόγηση της ενέργειας για βιομηχανική χρήση έχει δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στην παραγωγή και απασχόληση. Η υπερφορολόγηση της μισθωτής εργασίας και οι υπερβολικοί φόροι κατοχής ακινήτων ήταν και αυτές εξαιρετικά επιζήμιες».

«Η υπερφορολόγηση, ειδικά των πιο αποδοτικών για το κρατικό ταμείο «υψηλών εισοδημάτων», έχει οδηγήσει στη μεγάλη μείωσή τους Εδώ δεν πρέπει να λησμονήσουμε ότι στην περίπτωση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι  του 2014, μεταφράστηκε άμεσα σε βελτίωση των μισθών σε επιχειρήσεις που δηλώνουν στοιχεία στο ΙΚΑ, αναστρέφοντας την τάση μείωσης των αποδοχών που είχε επικρατήσει».