Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή

Βουλή: Σε εξέλιξη η συζήτηση της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή

Με διαδικαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη, να ξεκινήσει η έρευνα από το 2015, άρχισε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αντιπροτείνει τη διεύρυνση του χρόνου της επιτροπής από το 2015 καθώς επίσης και η εντολή της Ολομέλειας στην Επιτροπή να είναι σε γλώσσα ουδέτερη» προκειμένου να μην προδικάζει την απόφαση για το ζητούμενο της διερεύνησης και το σχετικό πόρισμα. Επειδή έχουμε ακούσει διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων με άλλα να συμφωνούν με αυτή την πρόταση και άλλα που ζητούν περαιτέρω διεύρυνση από το 2011, θα θέλαμε να υπάρξει σήμερα μια τοποθέτηση από όλα τα κόμματα κατά πόσο συμφωνούν με τη διερεύνηση του χρόνου της Επιτροπής και αυτό είναι σημαντικό για τη διαμόρφωση της πρότασης και την σημερινή μας λειτουργία».

Υπέρ του να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης τάχθηκαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κάλεσαν ωστόσο τη ΝΔ να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.Από την πλευρά του ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για πρόταση εντυπωσιασμού της κυβέρνησης. 

Σημειώνεται ότι, με βάση τις προβλέψεις της τελευταίας συνταγματικής αναθεώρησης (άρθρο 68 παρ. 2), η λήψη απόφασης επί της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική επιτροπή απαιτεί τουλάχιστον 120 ψήφους βουλευτών και όχι την πλειοψηφία του κοινοβουλίου. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 6.00 μ.μ.

Δείτε live

Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με την πρότασή της, έχει ζητήσει εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει «όλες τις περιπτώσεις ανάθεσης υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών που πραγματοποιήθηκαν κατ' επίκληση της υλοποίησης εκστρατείας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού και της συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό, χωρίς να έχουν τηρηθεί οι αρχές της διαφάνειας και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια η καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό, καθώς και η παραπάνω αναφερθείσα ανάθεση στην ENTERPRISE GREECE».

Επίσης, έχει ζητήσει να διερευνηθεί «κάθε σπατάλη δημόσιου χρήματος από την κυβέρνηση προς τη δημοσκοπική εταιρεία "Opinion Poll", που διενεργεί δημοσκοπήσεις πέραν κάθε δεοντολογίας με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτικών στόχων της κυβέρνησης και τη χειραγώγηση των πολιτών, καθώς και η τυχόν ύπαρξη άλλων δημοσκοπικών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες διατηρούν παράλληλη δραστηριότητα μέσω της οποίας άμεσα ή έμμεσα λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Υπερψηφίζει την πρόταση το ΚΙΝΑΛ

Σε ανακοίνωσή της η κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής τονίζει ότι «θα υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως έχει πράξει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ως σήμερα».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής συνεδρίασε χθες Πέμπτη 11.11.2021, με αντικείμενο συζήτησης την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, και αποφάσισε:

Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένο στη γραμμή της πλήρους διαλεύκανσης όλων των υποθέσεων για τις οποίες ζητείται διερεύνηση.

Διαφάνεια για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κίνημα Αλλαγής θα υπερψηφίσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως έχει πράξει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις ως σήμερα.

Επιπλέον, το Κίνημα Αλλαγής, όπως είχαμε δηλώσει, θα υπερψήφιζε την πρόταση που είχε προαναγγείλει ότι θα κατέθετε η Νέα Δημοκρατία για την επέκταση της χρονικής περιόδου διερεύνησης του αντικειμένου της επιτροπής.

Όλα στο φως!».

Συμφωνεί το ΚΚΕ, αλλά χωρίς "προσδοκίες ότι θα βγει κάτι θετικό"

Τη σύμφωνη γνώμη του ΚΚΕ στη σύσταση εξεταστικής, εξέφρασε ο εισηγητής του κόμματος Γιάννης Γκιόκας, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε μεγάλες προσδοκίες ότι κάτι θετικό θα βγει από αυτή την επιτροπή, όπως (δεν βγήκε) και στο παρελθόν».

 Όπως είπε ο κ. Γκιόκας, «αυτό που μένει από τις εξεταστικές επιτροπές, είναι οι ατέρμονες συνεδριάσεις και οι καυγάδες, που δίνουν τροφή για αναπροσανατολισμό, κουτσομπολιό και σόου στις τηλεοράσεις, και στο τέλος, πορίσματα-σούπα, που κουκουλώνουν υποθέσεις ή αναδεικνύουν επιφανειακά ζητήματα, αλλά συγκαλύπτουν την ουσία της διαπλοκής, που υπάρχει ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέρος των οποίων είναι και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΜΜΕ».