Βουλή: Θετικοί οι περισσότεροι φορείς έναντι του ν/σ για τον Εθνικό Μηχανισμό Κοινωνικών Πολιτικών

Βουλή: Θετικοί οι περισσότεροι φορείς έναντι του ν/σ για τον Εθνικό Μηχανισμό Κοινωνικών Πολιτικών

Θετικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι φορέων που κλήθηκαν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για να εκφράσουν τις απόψεις τους, επί του νομοσχεδίου για τον «Εθνικό Μηχανισμό Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής», αναγνωρίζοντας ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, όσο και ο υφυπουργός Αναστάσιος Πετρόπουλος, έκαναν λόγο για παραγωγική συζήτηση, ενώ διαβεβαίωσαν ότι θα λάβουν υπόψη τους τις επιμέρους παρατηρήσεις που εκφράστηκαν από τους αρμόδιους φορείς.

Απαντώντας η κ. Φωτίου στον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ Νικόλαο Χιωτάκη, που ζήτησε οι αρμοδιότητες και ο σχεδιασμός των κοινωνικών επιδομάτων να είναι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόνισε ότι αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο με τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας στους δήμους και προσέθεσε ότι η δημοτική επιτροπή έχει τον αποκλειστικό ρόλο και θα εισηγείται τις κοινωνικές πολιτικές

Στις αιτιάσεις ορισμένων περί θεόρατου, δυσκίνητου γραφειοκρατικού μηχανισμού παρακολούθησης των κοινωνικών πολιτικών, η κ. Φωτίου αντέτεινε ότι δεν θα έχει δικαίωμα να μοιράζει επιδόματα αλλά θα είναι ένα εργαλείο για τους δήμους για να ενημερώνουν σωστά τους πολίτες τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ Ευάγγελος Θεοδωρίδης, επανέλαβε την πάγια θέση του να παραμείνουν σε λειτουργία τρία ασφαλιστικά ταμεία: των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μισθωτών. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «δούρειο ίππο για μελλοντικές μειώσεις συντάξεων και παροχών τη δημιουργία του ΕΦΚΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Αντώνης Κουρούκλης και υποστήριξε ότι, έχει καθαρά ταμειακά χαρακτηριστικά και στόχος του είναι ο επαναπροσδιορισμός των συντάξεων και η κατάργηση των επιδομάτων.

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινείται η ρύθμιση που δίνει προσωρινή λύση και ανάσα μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου, στην αντιμετώπιση της ρευστότητας του ασφαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων, τόνισαν οι εκπρόσωποι του ΕΔΟΕΑΠ Βαγγέλης Τάτσης, της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος και της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς. Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη οριστικής επίλυσης του προβλήματος, επικρίνοντας τη στάση των εργοδοτών να αποχωρήσουν από την τριμερή διαβούλευση και κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

«Μετά την ξαφνική στέρηση του κυριότερου πόρου του ασφαλιστικού μας ταμείου, η ρύθμιση βοηθά να συνεχίσει τη λειτουργία του μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη βιώσιμη λύση η οποία θα ορίζει τις εισφορές και τους πόρους και θα καθορίζει, ποιος πληρώνει τι για το ταμείο », επεσήμαναν μεταξύ άλλων.

Ο Αναστάσιος Τάγαρης, εκπρόσωπος της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, μέσα από το Μηχανισμό Παρακολούθησης γίνεται προσπάθεια να διορθωθεί ο κατακερματισμός που υπήρχε στα συστήματα κοινωνικών επιδομάτων και αλληλεγγύης και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Τέλος, για σωστή ρύθμιση έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, τονίζοντας ότι σε αυτή την κρίσιμη εποχή που ζει η χώρα, πρέπει κάθε ευρώ να πιάνει τόπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ