Βρετανία-Ιράκ: Καπέλτης η έκθεση Chilcot για τον Tony Blair

Βρετανία-Ιράκ: Καπέλτης η έκθεση Chilcot για τον Tony Blair

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισέβαλε στο Ιράκ πρόωρα το 2003, πριν ο πόλεμος καταστεί ύστατη λύση, χωρίς να έχει αναζητήσει προηγουμένως μία ύστατη λύση, δήλωσε ο σερ John Chilcot πρόεδρος της επιτροπής έρευνας για τις συνθήκες που οδήγησαν τη χώρα να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράκ.

«Φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή στο Ιράκ πριν εξαντληθούν οι ειρηνικές λύσεις για τον αφοπλισμό (της Βαγδάτης). Η στρατιωτική λύση δεν ήταν αναπόφευκτη τότε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Τα βρετανικά σχέδια για την μετά την εισβολή περίοδο στο Ιράκ ήσαν «απολύτως ακατάλληλα». «Παρά τις προειδοποιήσεις, οι συνέπειες της εισβολής υποτιμήθηκαν. Ο σχεδιασμός και οι προετοιμασίες για το Ιράκ μετά τον Σαντάμ ήσαν απολύτως ακατάλληλοι», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης που αποτελεί καταπέλτη για τον Tony Blair.

Ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον σερ John Chilcot, είχε γράψει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ George W. Bush, «Μαζί σου, οτιδήποτε».

Παράλληλα, δήλωσε ότι θα αναλάβει πλήρως την ευθύνη για τις αστοχίες που υπήρξαν κατά την προετοιμασία για την εισβολή στο Ιράκ.

«Η έκθεση θα πρέπει να ενταφιάσει ισχυρισμούς για κακή πίστη, ψέματα ή εξαπάτηση», αναφέρει ο Blair σε μια πρώτη απάντησή του. «Είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί με την απόφασή μου να αναλάβω στρατιωτική δράση εναντίον του Σαντάμ Χουσέιν· την έλαβα καλή τη πίστει και επειδή πίστευα πως είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Ο Blair επισήμανε πως η έκθεση Chilcot δεν προβαίνει σε συγκεκριμένες ως προς τα πράγματα επικρίσεις για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό του πολέμου.

«Θα τους απαντήσω λεπτομερώς το απόγευμα», αναφέρει στη δήλωσή του. «Θα αναλάβω την πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε λάθη χωρίς εξαίρεση ούτε δικαιολογία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ