Βρετανία: Μπροστά 7 μονάδες το Bremain. "Το όνομά μου είναι θάνατος" φώναξε ο δολοφόνος της Κόξ

Βρετανία: Μπροστά 7 μονάδες το Bremain. "Το όνομά μου είναι θάνατος" φώναξε ο δολοφόνος της Κόξ

Πέντε ημέρες πριν το Δημοψήφισμα στην Βρετανία και οι δημοσκοπήσεις περισσότερο θολώνουν παρά ξεκαθαρίζουν το τοπίο αφού η μια αναιρεί την άλλη.

Νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Herald το στρατόπεδο για την παραμονή στην ΕΕ φαίνεται να έχει προβάδισμα και να προηγείται με επτά μονάδες διαφορά χωρίς ωστόσο να δημιουργεί και συνθήκες μεγάλης αισιοδοξίας. 

Πρόκειται για τηλεφωνική δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες και πραγματοποιήθηκε από την BMG η οποία δείχνει ότι η πλευρά της "παραμονής" προηγείται με ποσοστό 53,3% έναντι 46,7% εκείνης της "εξόδου". Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 1.064 ενηλίκων, από τις 10 έως τις 15 Ιουνίου, και δεν περιλαμβάνει όσους δήλωσαν "δεν γνωρίζω".

Ωστόσο, σε μία άλλη, διαδικτυακή δημοσκόπηση της BMG. το στρατόπεδο της "εξόδου" προηγείται με 55,5%, έναντι 44,5% εκείνου της "παραμονής".

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν από τη δολοφονία, την Πέμπτη, της Τζο Κοξ, μιας βρετανίδας βουλευτίνας των Εργατικών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να αναστείλουν την προεκλογική εκστρατεία τους.

Η δημοσκόπηση της BMG αναμενόταν να δημοσιοποιηθεί στις 16 Ιουνίου, αλλά καθυστέρησε λόγω της δολοφονίας της Κοξ.

Σοκάρει η κυνικότητα του δολοφόνου της Κόξ

Όταν ρωτήθηκε για το όνομά του σε δικαστήριο του Λονδίνου, ο Τόμας Μέιρ που κατηγορείται για τη δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτή Τζο Κοξ, δήλωσε: “Το όνομα μου είναι, θάνατος στους προδότες. Ελευθερία στη Βρετανία".

Ο Τόμας Μέιρ παρουσιάστησε στο Δικαστήριο του Γουεστμίνστερ, κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Κοξ, που προκάλεσε σοκ στη Βρετανία, ενώ είχε ως πολιτική συνέπεια της διακοπή της προεκλογικής εκστρατείας αναφορικά με το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα την επόμενη εβδομάδα, αναφορικά με την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ο Μέιρ βαρύνεται με την κατηγορία της δολοφονίας της Κοξ, αλλά και με κατηγορίες σχετικές με την κατοχή πυροβόλου όπλου, αλλά κι άλλου επιθετικού όπλου.

Κάμερον: Μένω πρωθυπουργός ανεξαρτήτως αποτελέσματος

Στο μεταξύ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός είτε κερδίσει είτε χάσει στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην του επιρρίψουν την ευθύνη αν κερδίσει το Brexit, αν και ορισμένοι υπουργοί των Συντηρητικών επιμένουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να παραιτηθεί.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό της εφημερίδας The Times, ο Κάμερον επιμένει ότι μπορεί να αντέξει στην πίεση των βουλευτών που του εναντιώνονται. «Απλώς συνεχίζω τη δουλειά. Έχω μια πολύ ξεκάθαρη εντολή από τον βρετανικό λαό να υπηρετήσω ως πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση των Συντηρητικών, κάνοντας δημοψήφισμα».

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, θα την καταστήσει μια μικρή χώρα στα σύνορα της Ευρώπης, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 28 Ιουνίου θα πρέπει να στείλει “ένα συγκεκριμένο μήνυμα και χρονοδιάγραμμα” στη Βρετανία σε περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Le Monde.”

 

Διαβάστε Περισσότερα