Βρετανία: Πακέτο μέτρων 30 δισ. λιρών για τη στήριξη της οικονομίας

Βρετανία: Πακέτο μέτρων 30 δισ. λιρών για τη στήριξη της οικονομίας

Να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει την οικονομία από την επίπτωση του κορονοϊού δεσμεύεται η βρετανική κυβέρνηση, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση μείωσης επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας κατά 50 μονάδες βάσης.  

Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι η οικονομία αντιμετωπίζει «σημαντική επίπτωση» από την εξάπλωση του ιού, ακόμη και αν το χτύπημα θα είναι «προσωρινό» ανακοινώνοντας παράλληλα πακέτο 30 δισ. Λιρών για ενισχυθεί η  ανάπτυξη της χώρας κατά 0,5%.  «Θα τα βγάλουμε πέρα μαζί», είπε ο Σουνάκ και πρόσθεσε: «Οι Βρετανοί μπορεί να ανησυχούν, αλλά δεν είναι απογοητευμένοι».

Συγκεκριμένα κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού ο Βρετανός «τσάρος» της οικονομίας παραδέχθηκε ότι η επιδημία θα έχει «ισχυρή επίδραση» στην οικονομία της χώρας αλλά επέμεινε ότι η κυβέρνησή του κάνει ότι είναι απαραίτητο για να κρατήσει τη χώρα «υγιή και οικονομικά ασφαλή». Το 50% των επιχειρήσεων δεν θα καταβάλει φόρους για το επόμενο έτος -ως βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα του κορονοϊού- ενώ για όσους ανέργους αναζητούν εργασία δεν θα είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων προκειμένου να λαμβάνουν το ειδικό επίδομα.

Το σύστημα υγείας της Βρετανίας και άλλες δημόσιες υπηρεσίες θα λάβουν επιπλέον 5 δισ. στερλίνες για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε αιφνιδιαστικά στο 0,25% το επιτόκιο

Σε μείωση του επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25% από 0,75%, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), σε μια απρόσμενη κίνηση, επικαλούμενη το «οικονομικό σοκ» λόγω του κορονοϊού, ενώ ανακοίνωσε και μέτρα χρηματοδότησης για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Λίγο μετά την ανακοίνωση, η βρετανική λίρα καταγράφει πτώση 0,3% στα 1,287 δολάρια. 

Η νομισματική επιτροπή της BoE ψήφισε ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση της τη μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0,25%, αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

«Στον απόηχο της εξάπλωσης του Covid-19, οι τιμές εμπορευμάτων και περιουσιακών στοιχείων έχουν μειωθεί ισχυρά, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αγγίξει ιστορικά χαμηλά, στο πλαίσιο της επιδείνωσης των συνθηκών στην επενδυτική διάθεση και του outlook της παγκόσμιας αλλά και της βρετανικής οικονομίας», τονίζει στην ανακοίνωση, προσθέτοντας πως «οι δείκτες της αβεβαιότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών έφτασαν σε ακραία επίπεδα».