Βρετανία: Πρώτη η Theresa May στον α' γύρο για τη διαδοχή του D. Cameron

Βρετανία: Πρώτη η Theresa May στον α' γύρο για τη διαδοχή του D. Cameron

Την ψήφο 165 βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος έλαβε η υπουργός Εσωτερικών Theresa May στην πρώτη ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας στη διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του David Cameron. Είναι ακριβώς το 50% της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος.

Όπως αναμενόταν, τις λιγότερες ψήφους, μόλις 16, έλαβε ο πρώην υπουργός Άμυνας Liam Fox, ο οποίος αποκλείεται από την επόμενη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Στη μάχη της δεύτερης θέσης η υφυπουργός Ενέργειας Andrea Leadsom επικράτησε τελικά άνετα του άλλου υποψηφίου που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, του Υπουργού Δικαιοσύνης Michael Gove, με 66 ψήφους έναντι 48.

Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας φαίνεται να επιβεβαιώνει τις προβλέψεις ότι το τελικό ζευγάρι των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος και της χώρας θα είναι η Theresa May και η Andrea Leadsom.

Στην τέταρτη θέση κατετάγη ο υπουργός Εργασίας Stephen Crabb με 34 ψήφους.

Εφόσον δεν υπάρξει παραίτηση κάποιου υποψηφίου, την ψηφοφορία της Πέμπτης θα ακολουθήσει άλλη μία την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να προκύψει το ζευγάρι των μονομάχων επί των οποίων θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο τα περίπου 150.000 εγγεγραμμένα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο νέος ηγέτης του κόμματος και νέος Πρωθυπουργός θα ανακοινωθεί στις 9 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr