Βρετανία: Στις 14 Νοεμβρίου η δίκη του T. Mair για τη δολοφονία της Jo Cox

Βρετανία: Στις 14 Νοεμβρίου η δίκη του T. Mair για τη δολοφονία της Jo Cox

Η δίκη του Thomas Mair, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της βουλευτίνας Jo Cox την περασμένη εβδομάδα στην εκλογική περιφέρειά της, στη βόρεια Αγγλία ορίστηκε για τις 14 Νοεμβρίου.

Ο 52χρονος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και μαχαίρωσε την Jo Cox μέσα στη μέση του δρόμου, ενώ κατευθυνόταν σε μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει με κατοίκους της πόλης Μπίρστολ. Ένας άνδρας 77 ετών που έσπευσε να βοηθήσει το θύμα δέχτηκε επίσης την επίθεση του T. Mair και τραυματίστηκε ελαφρά.

Ο T. Mair κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς και εμφανίστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης στο δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι το πρωί. Πήρε τον λόγο μόνο για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Το δικαστήριο όρισε επίσης ότι πριν ξεκινήσει η δίκη του ο T. Mair θα εμφανιστεί άλλες δύο φορές ενώπιον της δικαιοσύνης, στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 4 Οκτωβρίου, για να επιλέξει αν θα δηλώσει ένοχος ή όχι. Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, το περασμένο Σάββατο, όταν ρωτήθηκε πώς ονομάζεται απάντησε "Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία".

Ο δικαστής John Sonders είπε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου υπό την προεδρία ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεδομένου ότι η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως "τρομοκρατική ενέργεια". Ο T. Mair αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δολοφονίας, της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης και της οπλοκατοχής.

Η δολοφονία της Jo Cox μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκόρπισε φρίκη στη Βρετανία και επισκίασε την προεκλογική εκστρατεία. Την Τετάρτη, την ημέρα που η Jo cox θα έκλεινε τα 42 της χρόνια, οργανώθηκαν στη μνήμη της διάφορες εκδηλώσεις τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Παρίσι, τη Βηρυτό, το Ναϊρόμπι και τη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ