Βρετανία: «Συγγνώμη κόσμε για τον Boris Johnson»

Βρετανία: «Συγγνώμη κόσμε για τον Boris Johnson»

Ο διορισμός του αμφιλεγόμενου Boris Johnson στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας από την Theresa May έχει εγείρει αρκετές αμφιβολίες. 

Η βρετανική εφημερίδα "Daily Mirror" κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο «συγνώμη αγαπητέ κόσμε» για την επιλογή του πρώην δημάρχου του Λονδίνου και ενός εκ των ηγετών υπέρ του Brexit. 

Οι αντιδράσεις εστιάζονται κυρίως σε ορισμένα από τα σχόλια που έχει κάνει κατά καιρούς, αρκετά εκ των οποίων για ξένους ηγέτες, που θα αποτελέσουν πλέον τους επίσημους συνομιλητές του. 

Οριμένα από τα σχόλια του Boris Johnson:

- Για τον Barack Obama

Ο Boris Johnson έχει υπαινιχθεί ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ τρέφει μια «προγονική απέχθεια» προς τη Μεγάλη Βρετανία εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι κατά το ήμιση Κενυάτης. 

Συγκεκριμένα, γράφοντας στη Sun κατά την περίοδο που ο B. Obama τασσόταν εναντίον του Brexit, ανέφερε κάποιο περιστατικό σχετικά με μία προτομή του Winston Churchill η οποία υποστήριξε πως βρισκόταν κάποτε στο Οβάλ Γραφείο αλλά αφαιρέθηκε: 

«Κανείς δεν ήταν σίγουρος για το αν ο πρόεδρος είχε ο ίδιος εμπλακεί στην απόφαση. Κάποιοι είπαν ότι ήταν μια προσβολή στη Βρετανία. Κάποιοι είπαν επίσης ότι ήταν ένα σύμβολο της προγονικής απέχθειας που έχει ως κατά ένα μέρος Κενυάτης ο προέδρος προς τη Βρετανική Αυτοκρατορία - Της οποίας ο Churchill υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής».

- Για την Hillary Clinton

Τον Νοέμβριο του 2007, ο κ. Johnson είχε πει για τη υποψήφια πλέον πρόεδρο των ΗΠΑ: «Έχει βαμμένα ξανθά μαλλιά και σουφρωμένα χείλη, και ένα ατσάλινο μπλε βλέμμα, σαν μια σαδίστρια νοσοκόμα σε ψυχιατρείο».

- Για τους μαύρους ανθρώπους

Ο κ Johnson αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη το 2008 όταν ως υποψήφιος τότε δήμαρχος του Λονδίνου για σχόλια που είχε γράψει πέντε χρόνια νωρίτερα, σχετικά με τους μαύρους.

Σε άρθρο στο οποίο ειρωνευόταν το διεθνισμό του Tony Blair είχε γράψει: «Τι ανακούφιση θα πρέπει να είναι για τον Blair να βγαίνει από την Αγγλία. Λέγεται ότι η βασίλισσα αγαπά την Κοινοπολιτεία, εν μέρει επειδή την τροφοδοτεί τακτικά με επευφημίες από πλήθος αραπάκια που κουνάνε σημαίες». Ανέφερε, επίσης, τα «χαμόγελα-καρπούζι», συνδέοντας τους μαύρους ανθρώπους με την όρεξη για καρπούζια, ένα ρατσιστικό στερεότυπο ιδιαίτερα κοινό στις ΗΠΑ.

- Για την Κίνα

Σε άρθρο του το 2005 για την Telegraph με τίτλο «Κάνοντας τα σλιπ μας ένα γύρο πάνω από την Κίνα», ο κ Johnson υποβίβαζε τη σημασία του πολυπληθέστερου έθνους στον κόσμο, σε σύγκριση για παράδειγμα με της «Βρετανικής Αυτοκρατορίας».

«Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τους Κινέζους», έγραφε. «Η Κίνα δεν θα κυριαρχήσει τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να διδάξουμε τα μωρά μας Mandarin (κινεζική γλώσσα)». 

«Σε σύγκριση με την παλιά Βρετανική Αυτοκρατορία, και τη νέα αμερικανική δύναμη, η κινεζική πολιτιστική επιρροή είναι σχεδόν μηδενική, και είναι απίθανο να αυξηθεί».

- Για τη Γαλλία

Σε ομιλία του το 2013, ο κ. Johnson υπενθύμισε πως είχε συναντηθεί με τον πρώην γάλλο πρωθυπουργό Alain Juppe, δήμαρχο του Bordeaux τότε, της ένατης μεγαλύτερης πόλης στη Γαλλία.

Ο κ Johnson, δήλωσε: «Πήρα την μπάλα πίσω, παιδιά, γιατί είπα ότι υπάρχουν 250.000 Γάλλοι στο Λονδίνο και, ως εκ τούτου ήμουν ο δήμαρχος της έκτης μεγαλύτερης γαλλικής πόλης στη γη».

- Για την ΕΕ και τον Χίτλερ

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε τον Μάιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια προσπάθεια να ανασυσταθεί η ενωμένη Ευρώπη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

«Ο Ναπολέων, ο Χίτλερ, διάφοροι άνθρωποι το έχουν δοκιμάσει αυτό, και τελειώνει με τραγικό τρόπο. Η ΕΕ είναι μια προσπάθεια για να το κάνετε με διαφορετικές μεθόδους», τόνισε.

Οι εμπρηστικές παρατηρήσεις του προκάλεσαν την άμεση αντίδραση και του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο οποίος δήλωσε πως ο Johnson «έχει ξεπεράσει τα όρια».

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από το BBC αν ήταν «απαίσια» η σύγκριση μεταξύ του ναζιστή δικτάτορα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Johnson απάντησε απλώς: «Δεν γράφω στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων».

- Για τον πρόεδρο της Τουρκίας

Ο κ. Johnson συμφώνησε να λάβει μέρος σε διαγωνισμό ποίησης που διοργάνωνε το πρώην περιοδικό του, The Spectator, εν μέσω του διεθνούς διαλόγου για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία.

Το ποίημα του Boris Johnson για τον T. Erdogan έγραφε: 

«Υπήρχε ένας νεαρός συναδέλφος από την Άγκυρα, που ήταν καταπληκτικός μ...άκας (w * nkerer).

Μέχρι που έσπειρε την άγρια βρώμη του, με τη βοήθεια μιας κατσίκας, αλλά ακόμη δεν σταμάτησε και να την ευχαριστήσει».