Βρετανία: Το UKIP του N. Farage χρησιμοποίησε τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την καμπάνια του Brexit

Βρετανία: Το UKIP του N. Farage χρησιμοποίησε τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την καμπάνια του Brexit

Το κόμμα UKIP του Nigel Farage δαπάνησε σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ από τη ευρωπαϊκη του χρηματοδότηση για τις ανάγκες του προεκλογικού του αγώνα και τη γενικότερη ενίσχυση της εκστρατείας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με λογιστικό έλεγχο που διέρρευσε και επικαλείται το Sky News.

Συγκεκριμένα, το UKIP χρησιμοποίησε χρήματα ευρωπαίων φορολογουμένων, παραβαίνοντας τους κανόνες δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις προεκλογικές εκστρατείες του σε βασικές εκλογικές περιφέρειες - στόχους πριν από τις βρετανικές γενικές εκλογές αλλά και ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Εφόσον τα αποτελέσματα του ελέγχου της ΕΕ επιβεβαιωθούν την επόμενη εβδομάδα, το UKIP τότε ενδέχεται να αναγκαστεί να επιστρέψει ένα τεράστιο ποσό, πάνω από 170.000 ευρώ, ενώ θα αποκλειστεί και από την είσπραξη περαιτέρω χρημάτων από τις Βρυξέλλες.

Η αποκάλυψη έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για το βρετανικό κόμμα αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα κεντρικά γραφεία του στο Λονδίνο και ο βασικός χορηγός του, η Arron Banks έχει προειδοποιήσει ότι θα κόψει την χρηματοδότηση.