Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα αν έχουν «διαβατήριο εμβολιασμού»
Times

Βρετανοί τουρίστες στην Ελλάδα αν έχουν «διαβατήριο εμβολιασμού»

Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν ξεκινήσει τις διεργασίες σχετικά με την καθιέρωση ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού» στη χώρα, υιοθετώντας την ελληνική πρόταση μετά από τη Δανία και τη Σουηδία, όπως αποκαλύπτουν σήμερα οι Times.

Η Ελλάδα φαίνεται πως θα προχωρήσει σε άρση του μέτρου της καραντίνας για όσους τουρίστες μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, κάτι που σημαίνει ότι οι Βρετανοί τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα από τον Μάιο, υπό την παραπάνω προϋπόθεση.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το σχετικό σύστημα που θα πιστοποιεί ότι έχει γίνει ο εμβολιασμός σχεδιάζεται επί του παρόντος, με το υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας να μελετούν τις επιλογές που θα έχουν οι ταξιδιώτες σε χώρες που ενδέχεται να το απαιτήσουν ως προϋπόθεση εισόδου.

Δεδομένου ότι τα πρώιμα στοιχεία από τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει δείχνουν ότι βοηθούν στην μείωση της μετάδοση καθώς και στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου, τίθεται επί τάπητος το ζήτημα του ότι τα σχετικά με τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να έχουν περισσότερη ευελιξία στις μετακινήσεις τους.

Οι Βρετανοί τουρίστες είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα από τον Μάιο, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν ότι εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού, ανέφεραν αξιωματούχοι του τουρισμού.

Στο ζήτημα των ταχύτατων ρυθμών με τον οποίους κινούνται οι εμβολιασμοί σε Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ και της θετικής επίδρασης που μπορεί να έχει στον ελληνικό τουρισμό αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Reuters. 

O πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, προσθέτοντας ότι αν επιτευχθεί το 50% των εσόδων μιας κανονικής χρονιάς, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι.

«Για παράδειγμα, το Ισραήλ είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Ελλάδα και αν το 70% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ευκολότερο να ξεκινήσουμε σταδιακά να ανοίγουμε στους Ισραηλινούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να ταξιδέψουν», αναφέρει ο πρωθυπουργός.