Βρέθηκε έγγραφο του FBI που στηρίζει τον Jeff Sessions

Βρέθηκε έγγραφο του FBI που στηρίζει τον Jeff Sessions

Ένα έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας γνωστοποιεί ότι το FBI είχε ενημερώσει μία βοηθό του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Jeff Sessions ότι ο ίδιος, δεν ήταν υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει επικοινωνίες του με κυβερνήσεις στο εξωτερικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του, για την περίοδο που ήταν γερουσιαστής, μεταδίδει το CNN.

Το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα του FBI από τον περασμένο Μάρτιο ενισχύει την εξήγηση που έχει δώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με το γιατί ο Sessions δεν αποκάλυψε τις επικοινωνίες του με τον (τότε) πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Sergey Kislyak, στην αίτηση του για τον έλεγχο ασφάλειας που έγινε πριν από την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων του.

Η αποκάλυψη για τη μη δημοσιοποίηση των ξένων επαφών του Sessions έγινε πρώτα από το CNN, τον περασμένο Μάιο, ενώ το γραφείο του, στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι ακολουθούσε την συμβουλή του FBI, αναφορικά με την μη γνωστοποίηση των επαφών του.

Ένας πράκτορας του FBI, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιείται στο έγγραφο της υπηρεσίας, απάντησε σε σχετικό αίτημα μιας συνεργάτη του Sessions, τον περασμένο Μάρτιο. Η βοηθός του Sessions ζητούσε γραπτή διαβεβαίωση, σχετικά με μία συζήτηση που είχε προηγηθεί για το ίδιο θέμα.

Την περίοδο εκείνη είχαν δημοσιοποιηθεί πληροφορίες για τις επαφές που είχε ο Sessions με Ρώσους, προκαλώντας σφοδρές κριτικές.

Ο πράκτορας του FBI δεν αναφέρθηκε στην προγενέστερη συζήτηση αλλά επιβεβαίωσε ότι: «ο Sessions δεν είχε την υποχρέωση να γνωστοποιήσει τη λίστα των επαφών του με ξένες κυβερνήσεις, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκτός κι αν είχε αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με τις επαφές αυτές».

Ο ίδιος πράκτορας έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στον προϊστάμενό του περιγράφοντας τη νέα επικοινωνία του και το αίτημα που τού διατυπώθηκε από την βοηθό του Sessions.

Το FBI προχώρησε πρώτα στη δημοσιοποίηση του εγγράφου σε μία ομάδα (Right Wing Watch) στο πλαίσιο εφαρμογής ειδικής νομοθεσίας (Freedom of Information Act -FOIA).

Σε πολιτικό επίπεδο, η δημοσιοποίηση της επικοινωνίας του Sessions με τον Kislyak τον οδήγησε στην απόφαση να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα που διεξάγεται σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του προέδρου Donald Trump.

Από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης, την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας ανέλαβε ο υφυπουργός Rod Rosenstein, που την ανέθεσε στον ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Rober Mueller. Η έρευνα άρχισε αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή του FBI, James Comey, από τον πρόεδρο Trump, τον περασμένο Μάιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια