Casus belli το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία των Κούρδων, λέει ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων

Casus belli το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία των Κούρδων, λέει ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων

«Αυτή είναι μια πρόβα για το Κουρδιστάν. Εφόσον είναι αναγκαίο, η ΤουρκίΑ οφείλει να αντιμετωπίσει αυτό το δημοψήφισμα ως αιτία πολέμου», δήλωσε ο Devlet Bahceli, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης (MHP) και σύμμαχος σε αρκετά καίρια θέματα του Tayip Erdogan.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα μία ημέρα μετά την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, το Ιράκ -στη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε και με τον ηγέτη των Κούρδων, Massoud Barzani- ο Bahceli ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να υπάρξει μια καθαρή θέση κατά της προετοιμασίας του Barzani για ένα δημοψήφισμα με θέμα την ανεξαρτησία, η οποία περιλαμβάνει και πόλεις των Τουρκμένων».

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο η συγκρότηση ενός κουρδικού κράτους στα σύνορά της να γεννήσει ανάλογες προσδοκίες στα 15-20 εκατομμύρια των Κούρδων που κατοικούν στην Τουρκία. Ανάλογες ανησυχίες έχουν οδηγήσει και την Τεχεράνη να εκφράσει την αντίθεσή της στο δημοψήφισμα, ενώ έντονη είναι και η αντίδραση από την πλευρά της Βαγδάτης.

Για την ώρα, βεβαίως, η Τουρκία τηρεί σχετικά χαμηλούς τόνους για τα δικά της δεδομένα, ελπίζοντας ότι θα αποφέρουν καρπούς οι πιέσεις των ΗΠΑ και της Δύσης προς την ηγεσία των Κούρδων και προσωπικά τον Barzani. Ωστόσο, εάν αυτή η προσπάθεια αποτύχει, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν ο Erdogan.

 

Φωτογραφία από Wikimedia Commons