D. Medvedev: Με τις νέες κυρώσεις οι ΗΠΑ κήρυξαν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

D. Medvedev: Με τις νέες κυρώσεις οι ΗΠΑ κήρυξαν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

Σε ακόμα πιο εύθραυστο πλαίσιο τίθενται πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας αφού μετά την υπογραφή του D. Trump για νέες κυρώσεις ο πρωθυπουργός της Ρωσίας τονίζει ότι εξανεμίζεται κάθε ελπίδα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα ο Dmitry Medvedev δήλωσε σήμερα ότι με την έγκριση του νομοσχεδίου με τις νέες αντιρωσικές κυρώσεις, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας κι ότι τώρα εξανεμίστηκαν οι ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων με την αμερικανική κυβέρνηση.

«Η υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει αρκετές επιπτώσεις: καταρχάς, οι ελπίδες για βελτίωση των σχέσεών μας με τη νέα αμερικανική διοίκηση έχουν εξανεμιστεί. Δεύτερον, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Τρίτον, η διοίκηση Trump επέδειξε πλήρη ανικανότητα με το να μεταφέρει με ταπεινωτικό τρόπο τις εκτελεστικές εξουσίες στο Κογκρέσο, κάτι που αλλάζει την ισορροπία της εξουσίας στους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ» έγραψε ο Medvedev στο Facebook.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε σήμερα την «επικίνδυνη» και «κοντόφθαλμη» πολιτική της Ουάσιγκτον, μετά την επικύρωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ D. Trump των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Πρόκειται για μια κοντόφθαλμη πολιτική γραμμή και επιπλέον επικίνδυνη που θέτει τον κίνδυνο της υπονόμευσης της σταθερότητας (στην κόσμο) για την οποία η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είναι κυρίως υπεύθυνες» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο, όπου προστίθεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε αυτές τις «εχθρικές ενέργειες».

Ο Trump υπέγραψε τις νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά λέει ότι είναι... αντισυνταγματικές

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Trump υπέγραψε τελικά το νομοσχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι νέες κυρώσεις, που στοχεύουν ιδιαίτερα στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, είχαν υπερψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα από το Κογκρέσο.

Το νομοσχέδιο περιορίζει, επίσης, τη δυνατότητα του Trump να χαλαρώσει τις κυρώσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει «μία σειρά ξεκάθαρων αντισυνταγματικών διατάξεων». Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο Trump είπε ότι πιστεύει πως το νομοσχέδιο είναι λανθασμένο, αλλά τελικά το υπέγραψε.

«Το Κογκρέσο δεν μπόρεσε καν να διαπραγματευτεί ένα νομοσχέδιο για την Υγεία μετά από επτά χρόνια διαβούλευσης. Περιορίζοντας την εκτελεστική ευελιξία, το νομοσχέδιο δυσκολεύει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να συνάψουν καλές συμφωνίες για τον αμερικανικό λαό και θα φέρουν πιο κοντά την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ολοκλήρωσε την ανακοίνωση λέγοντας: «Φτιάχνω μία πραγματικά σπουδαία εταιρεία που αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό ο λόγος που εκλέχθηκα. Από τη θέση του Προέδρου, μπορώ να κάνω πολύ καλύτερες συμφωνίες με ξένες χώρες από το Κογκρέσο».

Το νομοσχέδιο για τις νέες κυρώσεις, εκτός από τον ενεργειακό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας, συμπεριλαμβάνει νέες κυρώσεις και για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. 

J. Cl. Juncker: Η ΕΕ θα ανταπαντήσει αν χρειαστεί στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σήμερα ότι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ εις βάρος της Ρωσίας έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες που έγειρε η Ένωση, αλλά οι Βρυξέλλες στέκουν έτοιμες να ανταποδώσουν εντός ημερών αν τα μέτρα εφαρμοστούν για να πλήξουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

Ο Juncker τόνισε επίσης σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι είναι κρίσιμος ο συντονισμός με τις ΗΠΑ για να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν ενάντια στην Ρωσία για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην ουκρανική κρίση, είναι αποτελεσματικές.

«Είμαστε έτοιμοι. Πρέπει να υπερασπιστούμε τα οικονομικά μας συμφέροντα έναντι των ΗΠΑ και θα το κάνουμε», δήλωσε, σύμφωνα με ένα κείμενο της απομαγνητοφώνησης της συνέντευξης του προέδρου της Επιτροπής.

Κρεμλίνο: Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντά της μετά την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Κανένας δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως η Ρωσία θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.

Επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της Μόσχας, ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Γενικά πιστεύουμε πως αυτή η πολιτική των κυρώσεων είναι κοντόφθαλμη, παράνομη και μάταιη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ