Δ. Σαρηγιάννης: Χρειάζονται 8 εβδομάδες lockdown για υποχωρήσουν κάτω από 500 τα κρούσματα

Δ. Σαρηγιάννης: Χρειάζονται 8 εβδομάδες lockdown για υποχωρήσουν κάτω από 500 τα κρούσματα

Χρειάζονται οκτώ εβδομάδες με καραντίνα προκειμένου να υποχωρήσουν κάτω από τα 500 τα κρούσματα, το όριο που έχει θέσει ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας για άρση του lockdown, εκτίμησε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε 800 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου.

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι σύμφωνα με την προσέγγισή του ωστόσο δεν έχει νόημα να γίνεται αυτή η συζήτηση, διότι πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά πρέπει να υπολογιστούν κι άλλα στοιχεία.

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη πρέπει να υπάρξουν εναλλασσόμενα lockdown, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, σημειώνοντας για το συγκεκριμένο μέτρο ότι είναι μια λύση ασφαλής για τον υγειονομικό κίνδυνο και οικονομική δυσπραγία.

Το λεγόμενο ως σύστημα «ακορντεόν» θέτει ουσιαστικά 3 εβδομάδες lockdown και δύο εβδομάδες άνοιγμα της αγοράς και ξανά το ίδιο στη συνέχεια, ώστε να επιτυγχάνεται και ο έλεγχος της πανδημίας και η λειτουργία της οικονομίας. Είναι βιολογικά σημαντικό, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης να περιορίζεται ο ιός για περίπου 21 ημέρες, όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα. Σημείωσε πάντως ότι κάτι τέτοιο πρέπει να συζητηθεί και με τους φορείς της αγοράς.

Για τη Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις του καθηγητή ήταν σχετικά αισιόδοξες, καθώς δήλωσε ότι βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας μετά τις 17 Νοεμβρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ήταν αποτέλεσμα και των πολλών τεστ που διενεργήθηκαν.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη οι λόγοι που ξέφυγε η κατάσταση δεν αφορά μόνο τη νεολαία αλλά γενικότερα τη χαλαρή εφαρμογή των μέτρων από τον πληθυσμό.