D. Trump: Δεν ξέρω αν θα δεχτώ το αποτέλεσμα των εκλογών

D. Trump: Δεν ξέρω αν θα δεχτώ το αποτέλεσμα των εκλογών

Photo by REUTERS

Υψηλοί τόνοι, αντεγκλήσεις και εκατέρωθεν κατηγορίες κυριάρχησαν μεταξύ Hillary Clinton και Donald Trump στο τρίτο και τελευταίο debate πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδας στο Λας Βέγκας.

Η Hilary Clinton κέρδισε τις εντυπώσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη της τρίτης και τελευταίας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων.

Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών κέρδισε ποσοστό 52% των θετικών εντυπώσεων των τηλεθεατών, έναντι ποσοστού 39% του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Κυρίαρχο σημείο της αναμέτρησης αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα το γεγονός ότι ο Donald Trump δεν δεσμεύτηκε πως θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, με την Hillary Clinton να του λέει ότι είναι ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος που υπήρξε υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στη σύγχρονη εποχή.

Συγκεκριμένα, ο D. Trump είπε ότι θα περιμένει προκειμένου να αποφασίσει αν το αποτέλεσμα θα είναι έγκυρο. «Θα σας το πω τη στιγμή που πρέπει, θα σας κρατήσω σε αγωνία» είπε, με την Hillary Clinton να δηλώνει «αποτροπιασμένη» από τη στάση του.

Γενικότερα, ευρισκόμενος σε δύσκολη θέση ο Donald Trump λόγω των τελευταίων δημοσκοπήσεων, προσπάθησε να συσπειρώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους υποσχόμενος ότι θα απελάσει τους παράνομους μετανάστες, θα υποστηρίξει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή και θα διορίσει δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο που θα περιορίσουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Από την πλευρά της, η Hillary Clinton είχε πιο θετικό τόνο επιχειρώντας να προσεγγίσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, ενώ παράλληλα επιχείρησε να αποδομήσει το προφίλ του D. Trump ως εγγυητή της εθνικής ασφάλειας, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον του σχετικά με τη στάση του απέναντι στη Ρωσία και τον Vladimir Putin.

Η συζήτηση αυτή τη φορά επικεντρώθηκε περισσότερο στην πολιτική από ό,τι τις προηγούμενες, με τον D. Trump ωστόσο να κατηγορεί την εκστρατεία της H. Clinton ότι ενορχήστρωσε τη σειρά καταγγελιών από γυναικές, για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά εκ μέρους του .

Τα θέματα της βραδιάς αφορούσαν μεταξύ άλλων τις θέσεις τους για τη φορολογία, την εξωτερική πολιτική, την εσωτερική ασφάλεια, τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οι δύο υποψήφιοι εξαπέλυσαν εκατέρωθεν κατηγορίες, με τον Trump υποστηρίζει ότι η H. Clinton ως υπουργός Εξωτερικών είχε προνομιακή αντιμετώπιση σε δωρητές μεγάλων ποσών στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της οικογένειας Clinton, με την τελευταία να εγκαλεί στη συνέχεια τον D. Trump για το γεγονός πως δεν παρουσίασε τα στοιχεία της φορολογικής του δήλωσης.

Ενδεικτικό της έντασης μεταξύ των δύο στρατοπέδων και του κλίματος υπό το οποία διεξάχθηκε η τηλεοπτική αναμέτρηση, είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για ακόμα μία φορά δεν αντάλλαξαν χειραψία μεταξύ τους.

Τελευταία ενημέρωση 05:39

Ολοκληρώθηκε τη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ.

Στις τελευταίες τοποθετήσεις, η Hillary Clinton υποστήριξε σχετικά με την οικονομία ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από την ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Ο D. Trump επιτίθεται τη στιγμή που μιλάει η αντίπαλός του, λέγοντας «τι απαίσια γυναίκα» (!).

Τελευταία ενημέρωση 05:31

Ο D. Trump είπε ότι η H.Clinton επέτρεψε στον ISIS να γιγαντωθεί και ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι σε πολλές περιπτώσεις μέλη της οργάνωσης.

«Δεν πρόκειται να αφήσω κανέναν που αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα να εισέλθει σε αυτή, αλλά δεν θα κλείσω και την πόρτα σε ανήμπορες γυναίκες και μικρά παιδιά», είπε η Hillary Clinton σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία.

Τελευταία ενημέρωση 05:23

Αντιπαράθεση επί προσωπικού, μεταξύ των δύο υποψηφίων. «Ο Bernie Sanders έχει πει ότι δεν διαθέτετε καλή κρίση – εμπιστεύομαι την άποψή του», είπε ο Donald Trump, αναφερόμενος στον αντίπαλο της κ. Clinton στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών.

«Ρωτήστε τον Bernie ποιον υποστηρίζει απόψε» απάντησε η Hillary Clinton, προσθέτοντας ότι «είστε ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος που υπήρξε υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στη σύγχρονη εποχή»

Τελευταία ενημέρωση 05:15

Ο D. Trump επανάφερε το θέμα των e-mail της H. Clinton και την κατηγόρησε για διαφθορά. Η Hillary Clinton απάντησε υπενθυμίζοντας ότι το FBI την απάλλαξε από τις κατηγορίες, ενώ τόνισε ότι όταν ο D. Trump δεν μπορεί να αποδείξει κάτι χαρακτηρίζει τους εμπλεκόμενους διεφθαρμένους.

Δήλωσε «αποτροπιασμένη» από το γεγονός ότι ο D. Trump έχει αμφισβητήσει την αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και το ενδεχόμενο να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Τελευταία ενημέρωση 05:09

Σχετικά με το θέμα των κατηγοριών για τη συμπεριφορά του D. Trump προς τις γυναίκες, η H. Clinton είπε τις υποβαθμίζει για να νιώθει «μεγάλος», αλλά αυτό τον καθιστά απλώς «τραμπούκο». Ο D. Trump απάντησε ότι κανείς δεν έχει περισσότερο σεβασμό στις γυναίκες από τον ίδιο, ενώ προσπάθησε να επαναφέρει το θέμα στο ζήτημα των e-mail της Hillary Clinton.

Η κ. Clinton απάντησε λέγοντας ότι πρόκειται για την τακτική που ακολουθεί πάντα ο D. Trump, αλλάζοντας θέμα όταν δεν μπορεί να απαντήσει. Τον κατηγόρησε ότι υποκινεί τη βία.

Ο D. Trump έφερε στο τραπέζι το ζήτημα του φιλανθρωπικού ιδρύματος της οικογένειας Clinton, κατηγορώντας την Η. Clinton ότι ενώ μιλάει για σεβασμό στις γυναίκες μέσω του ιδρύματος έβλαψε πολλές γυναίκες.

Τελευταία ενημέρωση 04:53

Στο θέμα της οικονομίας, η κ. Clinton δήλωσε ότι πιστεύει στην αύξηση των κατώτατων μισθών και διασφάλιση της ισότητας μισθών για τις γυναίκες. Κατηγόρησε τις πολιτικές που παρουσιάζει ο D. Trump ως τις παραδοσιακές θεωρίες του trickle down effect.

Ο D. Trump δήλωσε ότι (με την παρούσα πολιτική) «η οικονομία μας πεθαίνει με ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ». Κατηγόρησε την H. Clinton ότι θα πνίξει την οικονομία στους φόρους. «Το μόνο που έχεις παραπάνω από εμένα είναι εμπειρία - Αλλά είναι κακή εμπειρία», είπε απευθυνόμενος στην κ. Clinton.

Τελευταία ενημέρωση 04:41

Εξαιρετικά υψηλοί τόνοι στο θέμα της μετανάστευσης. Οι δύο υποψήφιοι διέκοπταν ο ένας τον άλλον και εξαπέλυσαν βαριές κατηγορίες εκατέρωθεν.

«Χρειάζονται 4 λεπτά για να πυροδοτηθεί πυρηνική επίθεση. O Donald Trump θα μπορούσε να το είχε κάνει ήδη», είπε η κυρία Clinton.

Τελευταία ενημέρωση 04:36

Αντεπίθεση της H. Clinton, αναφορικά με το θέμα τις παραβίασης των e-mails της. Κατηγόρησε τον D. Trump ότι δεν καταδικάζει τις πράξεις της Ρωσίας και έτσι της παρέχει κάλυψη.

Η κ. Clinton είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι ξεκάθαρο ότι ο Vladimir Putin θα προτιμούσε ένα κουτάβι στον Λευκό Οίκο παρά έναν πρόεδρο»

Τελευταία ενημέρωση 04:31

Ανέβηκαν οι τόνοι στο θέμα της μετανάστευσης και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της χώρας. Ο D. Trump υποστήριξε ότι η H. Clinton ήθελε ανοιχτά σύνορα, ότι είχε ψηφίσει για αυτό, ενώ τόνισε ότι θεωρεί θεωρεί απαραίτητο το τείχος με το Μεξικό για να διατηρηθεί η ασφάλεια.

Κατηγόρησε την H. Clinton ότι θέλει να γεμίσει τη χώρα με μετανάστες και τζιχαντιστές.

Τελευταία ενημέρωση 04:21

Σχετικά με τις εκτρώσεις, η H. Clinton δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ανώτατο Δικαστήριο να επεμβαίνει σε ένα θέμα απολύτως προσωπικό. «Θα υπερασπιστώ το δικαίωμα των γυναικών να παίρνουν μόνες τους τις αποφάσεις που αφορούν την υγεία τους», είπε.

Ο D. Trump, απάντησε ότι θεωρεί αποτροπιαστικό να αφαιρείται ένα έμβρυο 9 μηνών από τη μήτρα μιας γυναίκας.

Τελευταία ενημέρωση 04:15

Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά τη δικαιοσύνη, με τη H. Clinton να επισημαίνει ότι θα αγωνιστεί για τα δικαιώματα των ανθρώπων και των μειονοτήτων, ενάντια στις διακρίσεις. Αναφορικά με την οπλοκατοχή, η κ. Clinton τόνισε ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα των ανθρώπων να κατέχουν όπλα για την προστασία τους, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρχει έλεγχος.

Ο Donald Trump από την πλευρά του ανέφερε ότι θα διορίσει δύο ή τρεις Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου με ισόβια θητεία, ενώ υπερασπίστηκε την οπλοκατοχή, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί σχετικά με ενδεχόμενους περιορισμούς.

Photo by REUTERS

Νωρίτερα, η H. Clinton, σύμφωνα με ορισμένα MME, ζήτησε να αλλάξει η ώρα εισόδου των δύο οικογενειών στην αίθουσα προκειμένου να αποφύγουν να συναντηθούν.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσήλθε στην τηλεμαχία ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 46,3% στην πρόθεση ψήφου έναντι 39% του D. Trump, σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων σε εθνικό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο D. Trump θέλει να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα, καθώς κατηγορείται από τουλάχιστον 8 γυναίκες ότι τις άγγιξε και τις φίλησε παρά την θέλησή τους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πρόκειται για ψέματα, ωστόσο οι τελευταίες αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση βίντεο από το 2005, όπου κόμπαζε ότι χάρη στην μεγάλη του αναγνωρισιμότητα κάνει ό,τι θέλει σε μια γυναίκα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της Hillary Clinton, η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος δεν νιώθει εφησυχασμένη και επιδόθηκε σε πυρετώδεις προετοιμασίες τις τελευταίες ημέρες για την τηλεμαχία που αναμένεται να παρακολουθήσουν δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί.

Oι σύμβουλοί της εκτιμούν ότι οι δύο πρώτες τηλεμαχίες έπαιξαν πιο αποφασιστικό ρόλο, καθώς μετά την πρώτη, στις 26 Σεπτεμβρίου, άρχισε η καθοδική πορεία του Donald Trump στις μετρήσεις, κυρίως επειδή επιβεβαιώθηκε ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του και η περιορισμένη γνώση που έχει για σημαντικά θέματα.

Ο Donald Trump από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν πιστεύει πλέον στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, η διευθύντρια της εκστρατείας του, Kellyanne Conway, είχε μια συμβουλή για εκείνον λίγο πριν την τηλεμαχία: «μείνε συγκεντρωμένος».

Παράλληλα, η κ. Conway επανέλαβε τις επιθέσεις εναντίον της H. Clinton, μιας «αναγνωρισμένης ψεύτρας», όπως την αποκάλεσε. «Είπε ψέματα στο Κογκρέσο, είπε ψέματα στο FBI, είπε ψέματα στις οικογένειες των θυμάτων της Βεγγάζης. Λέει ψέματα κι αυτό κάνει πάντα προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά κέρδη», σημείωσε η συνεργάτιδα του δισεκατομμυριούχου στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Την τηλεοπτική αναμέτρηση συντονίζει ο δημοσιογράφος του Fox News Chris Wallace και το debate είναι χωρισμένο σε έξι ενότητες των 15 λεπτών, με επίκεντρο την οικονομία, την μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική.

Επίσημοι προσκεκλημένοι του D. Trump είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Barack Obama, Malik, καθώς και η Patricia Smith, μητέρα ενός τεχνικού πληροφορικής που σκοτώθηκε στην επίθεση στη Βεγγάζη (Λιβύη), επιβεβαίωσε η επικεφαλής της εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου.

Η δημοσιοποίηση από το Wikileaks των μηνυμάτων που υποκλάπηκαν από τον λογαριασμό gmail του επικεφαλής της ομάδας προεκλογικής εκστρατείας της Clinton, John Podesta, θα απασχολήσει επίσης την αναμέτρηση.

Διαβάστε ακόμα: - Τα τελευταία αριθμητικά δεδομένα του εκλογικού χάρτη στις ΗΠΑ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια