D. Trump: «Τέλεια η σχέση» μου με τον R. Duterte

D. Trump: «Τέλεια η σχέση» μου με τον R. Duterte

Η ασφάλεια, η συνεργασία, αλλά και η περιφερειακή ενοποίηση κυριαρχούν στην ατζέντα των συνομιλιών της 31ης Διάσκεψης της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που διεξάγεται στην Μανίλα, με την συμμετοχή των ηγετών των δέκα κρατών-μελών.

Οι Φιλιππίνες ασκούν την κυλιόμενη προεδρία του αναφερόμενου οργανισμού για το 2017, ενώ η διάσκεψη έχει ως γενικό τίτλο των εργασιών της, “την Συνεργασία για την Αλλαγή, με Παγκόσμια Συμμετοχή.” Στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών κυριαρχούν η ασφάλεια, αλλά και η περιφερειακή ενοποίηση των χωρών-μελών της ASEAN.

Κατά την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte τόνισε ότι σήμερα κι αύριο οι ηγέτες της περιοχής θα έχουν μία ουσιαστική ευκαιρία να συζητήσουν σοβαρά για σημαντικά περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έθιξε το ζήτημα των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας, ενώ σημείωσε πως έχει επιτευχθεί «πολλή» πρόοδος στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά το εμπόριο.

Κάνοντας σύντομες δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Malcolm Turnbull ανέφερε ότι η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» της Βόρειας Κορέας πρέπει να ανασχεθεί, ενώ ο Shinzo Abe επίσης στάθηκε από την πλευρά του στο ότι η πιο επείγουσα πρόκληση είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump μίλησε σήμερα για την “τέλεια σχέση” που είχε με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Rodrigo Duterte, καθώς οι δύο τους, συναντήθηκαν στο περιθώριο της 31ης Διάσκεψης της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Για την συνάντηση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε πιέσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να υιοθετήσει μία σκληρή γραμμή έναντι του Duterte για τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγεται στις Φιλιππίνες, με συνέπεια τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Duterte είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα έλεγε στον Trump “απολύεσαι” στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος έθετε θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες.

Ο Trump είχε δεχτεί κριτική τον περασμένο Μάιο, για το θετικό σχόλιο που είχε κάνει για τον Duterte στην διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, λέγοντας του ότι “κάνει καλή δουλειά” αναφορικά με την καταπολέμηση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε περιληπτικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων, στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών που διεξάγει ο Duterte, κατά την σημερινή συνάντησή τους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Sara Sanders.

Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταγγελλόμενων εξωδικαστικών εκτελέσεων στις Φιλιππίνες δεν συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του Ροντρίγο Ντουτέρτε σήμερα.

Ο Χάρι Ροκ, εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Φιλιππινέζος πρόεδρος εξήγησε εκτενώς την πολιτική του κατά των ναρκωτικών στον Τραμπ, ο οποίος «φάνηκε να εκτιμά τις προσπάθειές του».

Ο Ροκ χαρακτήρισε τη σχέση μεταξύ Τραμπ και Ντουτέρτε «ζεστή, φιλική και ειλικρινή», ενώ πρόσθεσε ότι μοιράζονται την ίδια άποψη για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι ήταν πάντα φίλος της κυβέρνησης Ντουτέρτε, αντίθετα με τον προκάτοχό του», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Τραμπ εξήρε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις Φιλιππίνες κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Ντουτέρτε στη Μανίλα, στη διάρκεια της οποίας οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν χαλαροί και έκαναν αστεία.

Ωστόσο μετά τη συνάντησή τους απέφυγαν να κάνουν πολλές δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ αγνόησαν κυρίως τις ερωτήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος προτού σχολιάσει θετικά τη διοργάνωση της συνόδου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και σχολιάσει τον καιρό: «Στις Φιλιππίνες ο καιρός πάντα τελικά βελτιώνεται».

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο 71χρονος Αμερικανός πρόεδρος, που ολοκληρώνει στις Φιλιππίνες την ασιατική του περιοδεία στη διάρκεια της οποίας πέρασε από πέντε χώρες, παράμεινε σιωπηλός.

Οι σχέσεις μεταξύ Μανίλας και Ουάσινγκτον, δύο συμμάχων στο θέμα της ασφάλειας, έχουν περάσει από πολλές διακυμάνσεις μετά την εκλογή του Duterte στην προεδρία το 2016.

Πριν ένα χρόνο ο Obama ακύρωσε τη διμερή συνάντησή του με τον Φιλιππινέζο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου της ASEAN, αφού ο τελευταίος τον είχε χαρακτηρίσει «π…ας γιο».

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης, τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ζητήματα εμπορίου, αλλά και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Διάσκεψης της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που πραγματοποιείται στην Μανίλα.

“Τα ανθρώπινα δικαιώματα συζητήθηκαν περιληπτικά στο πλαίσιο του πολέμου των Φιλιππίνων κατά των ναρκωτικών,” δήλωσε χαρακτηριστικά η Sanders.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Φωτογραφία: AP