D. Τusk: Μέχρι τον Οκτώβριο οι συνομιλίες για την κατάργηση της βίζας

D. Τusk: Μέχρι τον Οκτώβριο οι συνομιλίες για την κατάργηση της βίζας

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο κοντά στην κατάργηση της visa, προκειμένου να μετακινούνται ελεύθερα οι τούρκοι πολίτες στην Ευρώπη», σημείωσε ο Donald Tusk μιλώντας στην Bild.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε πάντως ότι οι συνομιλίες για το θέμα θα συνεχίσουν μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείς για το πότε θα καταργηθεί η visa, σημείωσε: «Όταν θα έχουν ολοκληρώσει όλους τους όρους, χωρίς εξαίρεση». Τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο «πλησιάζουμε».

Την οριστική συμφωνία για την κατάργηση της βίζας με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη «μπλοκάρει» η νομοθεσία της Τουρκίας για την τρομοκρατία. Η χώρα από την μεριά της αναφέρει ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος χρειάζεται για την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών για την ασφάλειά της.

Η Τουρκία αναμένει θετική έκβαση των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός των προσεχών ημερών.

Γεωπολιτικό πλήγμα για τη Μ. Βρετανία το ενδεχόμενο ενός Brexit

Στην ίδια συνέντευξη, ο Donald Tusk σημείωσε ότι, εάν η Μ. Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό θα αποτελούσε γεωπολιτικό πλήγμα για την ίδια τη χώρα, καθώς θα χρειαστεί τουλάχιστον εφτά χρόνια για να διαπραγματευτεί εν νέου η σχέση ΕΕ-Μ. Βρετανίας.

«Θα ήταν ένα πλήγμα, όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά πάνω απ΄όλα από γεωπολιτική για την χώρα», ανέφερε σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. «Το Brexit θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή της καταστροφής, όχι μόνο για την ΕΕ, αλλά και για ολόκληρο πολιτικό πολιτισμό της Δύσης», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία «αποκοπής» της Μ. Βρετανίας με την ΕΕ υπολογίζεται στα δύο χρόνια, ενώ η διαπραγμάτευση μιας νέας σχέσης στα πέντε χρόνια.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια