Δεν είναι μαγκιά, ούτε δικαίωμά σου να μη φοράς μάσκα

Δεν είναι μαγκιά, ούτε δικαίωμά σου να μη φοράς μάσκα

Άλλο δεν φοράω γραβάτα (επειδή, και καλά, δεν νιώθω μέρος του κατεστημένου) και άλλο δεν φοράω μάσκα για προστασία από τον κορονοϊό. Το πρώτο είναι, απλώς, λαϊκισμός το άλλο είναι επικίνδυνο. Χωρίς γραβάτα, το πολύ να σε πούνε γραφικό. Χωρίς μάσκα, θέτεις σε κίνδυνο ανθρώπους.

Πρόεδρος κόμματος (και τέως πρωθυπουργός) ο Αλέξης Τσίπρας, φερ' ειπείν, που θέλει να δηλώνει αντικομφορμιστής με σκέτο πουκάμισο. Καλό δεν είναι, αλλά όχι για λόγους υγείας.

Αντιπρόεδρος κόμματος ο Γρηγόρης Πετράκος, που εμφανίστηκε στην κηδεία του Γιώργου Τράγκα επιδεικνύοντας το γυμνό πρόσωπό του. Στα 15 λεπτά δημοσιότητας κατά τον Άντι Γουόρχολ, ο κ. Πετράκος καταγράφηκε ως πρόσωπο αδιάφορο για τους γύρω του. Ενώ μάλλον νομίζει πως καταγράφηκε σαν αγωνιστής κατά της υποχρεωτικότητας της μάσκας. Κάτι τέτοιο, πάντως, επιδίωξε να δηλώσει με την… αμάσκωτη εμφάνιση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους κανόνες που έχει θέσει η πολιτεία ακούγοντας τους επιστήμονες, οι επαγγελματίες του γραφείου τελετών, που σήκωσαν το φέρετρο, φορούσαν ειδικές στολές. Στολές που δεν επιτρέπουν να περάσει ιός στους ίδιους. Και ήταν πραγματικά τρομακτική η αντίθεση ανάμεσα στις λευκές πλαστικές φόρμες και στο στέλεχος που καθόλου δεν πτοήθηκε να κάνει το δικό του.

Ας το κάνουμε λιανά. Η μάσκα είναι υποχρεωτική όταν είσαι σε δημόσιο χώρο, πολλώ μάλλον αν είσαι σε δημόσια συνάθροιση, όπως μια κηδεία. Τη φοράς για να προστατεύσεις τους άλλους από εσένα, σε περίπτωση που έχεις κάποιο μικρόβιο. Μιλάς, φταρνίζεσαι, βήχεις, αναπνέεις, σκορπάς μικρόβια στους άλλους. Κορονοϊού, γρίπης, απλών ιώσεων. Η πρακτική είναι πως εσύ φοράς μάσκα για να μη μεταδίδεις ιούς στους γύρω σου και εκείνοι φορούν μάσκα για να μην μεταδώσουν τίποτα σε σένα. Το λεν οι γιατροί και, αν θέλεις να είσαι δημόσιο πρόσωπο, καλά θα κάνεις να τους ακούς.

Κάθε ένας μπορεί να θέλει να δηλώσει ατρόμητος, να υποστηρίξει πως δεν υπάρχει κορονοϊός ή δεν ξέρω τι. Αδιάφορο. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή μαζί σου, και σε προστατεύουν φορώντας τη μάσκα τους, δεν προστατεύονται αν εσύ δεν φοράς. Επομένως, είναι αδιάφορο τι πιστεύεις. Αν θέλεις να συμπεριφέρεσαι με υπευθυνότητα, θα βάλεις μάσκα. Ούτε καταπιεστικό είναι, ούτε προδοσία των αρχών σου, ούτε τίποτα. Μια απλή πράξη σοβαρού πολίτη. Πώς λέμε κάνω του κεφαλιού μου; Το εντελώς αντίθετο.