ΔΕΘ: Ένταση και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Αυξημένα μέτρα από την ΕΛΑΣ

ΔΕΘ: Ένταση και επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Αυξημένα μέτρα από την ΕΛΑΣ

Ένταση επικράτησε στη Θεσσαλονίκη μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και ομάδας ατόμων που βρισκόταν στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών. Τα συγκεκριμένα άτομα εκτόξευσαν πυρσούς και αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με χρήση χημικών και ρίψη νερού από το ειδικό όχημα της αστυνομίας.  Αυξημένα μέτρα έχει λάβει η Αστυνομία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω των συγκεντρώσεων συνδικάτων, αντιεξουσιαστών και αντιεμβολιαστών. 

Ζώνες αποκλεισμού, 5.000 αστυνομικούς, αύρες, drones, ελικόπτερα, περιλαμβάνουν τα μέτρα ασφάλειας για την ΔΕΘ. 

νθρωποι με εικόνα του προγραμματισμού και των δυνάμεων που έχουν κινητοποιηθεί, μιλούν για μεγέθη αντίστοιχα με αυτά για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αρκεί να σκεφτεί ότι μέχρι σήμερα έχουν προγραμματιστεί 50 προ συγκεντρώσεις. Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ δυο είναι τα σημεία που συνθέτουν την κόκκινη γραμμή.

Ένα είναι το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» όπου και θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και ένα δεύτερο, το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ορμητήριο αναρχικών ομάδων. Ξεχωριστός «πονοκέφαλος» φέτος για την ΕΛ.ΑΣ είναι οι αντιεμβολιαστές, που κατά πληροφορίες σκοπεύουν να δώσουν δυναμικό «παρών». Σ΄ αυτά τα σημεία θα στηθούν φραγμοί και υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ
 

Τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛΑΣ οριστικοποιήθηκαν, ύστερα από σειρά συσκέψεων και όπως φαίνεται θα είναι εμφανώς πιο αυστηρά σε σχέση με πέρυσι, με τις αρχές να περιμένουν το Σάββατο μαζική συγκέντρωση αντιεμβολιαστών μπροστά από το Λευκό Πύργο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ότι εκεί θα βρεθούν μέλη 30 διαφορετικών οργανώσεων που τάσσονται κατά των εμβολίων, ανάμεσά τους ακροδεξιές ομάδες. Συνολικά έξι διαφορετικές συγκεντρώσεις θα βρίσκονται ταυτόχρονα σε εξέλιξη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Αναλυτικά, το σχέδιο των αστυνομικών αρχών προβλέπει:

  • 5.000 αστυνομικοί επί ποδός. Θα προέρχονται από διάφορες υπηρεσίες, όπως τα ΜΑΤ, η ΥΜΕΤ, η ομάδα ΟΠΚΕ και η ομάδα Δράση.
  • Κλούβες των ΜΑΤ θα δημιουργήσουν ζώνη ασφαλείας γύρω από το συνεδριακό κέντρο, με στόχο σε περίπτωση που επιχειρήσουν διαδηλωτές να σπάσουν το φραγμό και να μπουν στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης να μη καταστεί δυνατό.
  • Φραγμός ασφαλείας γύρω από Βελλίδειο. Περιμετρικά του Βελλίδιου θα υπάρχουν Αίαντες, οι ειδικά διαμορφωμένες υδροφόρες της Αστυνομίας. Από αέρος θα επιχειρεί το ελικόπτερο και τα drones που θα δίνουν ζωντανά εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο.