Διαβουλεύσεις Α. Γκουτέρες για τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ

Διαβουλεύσεις Α. Γκουτέρες για τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ από τις ΗΠΑ

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι έτοιμος να συναντηθεί με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, δήλωσε χθες μια εκπρόσωπος του Οργανισμού, την ώρα που αμερικανοί γερουσιαστές πιέζουν να περικοπεί δραστικά η χρηματοδότηση προς τον διεθνή οργανισμό εξαιτίας μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκασε την εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να απόσχει από την ψηφοφορία την 23η Δεκεμβρίου, επιτρέποντας στο ΣΑ να εγκρίνει την απόφαση με 14 ψήφους υπέρ. Το Ισραήλ και ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχαν καλέσει την Ουάσινγκτον να ασκήσει το βέτο το οποίο διαθέτει.

Προχθές Πέμπτη οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τεντ Κρουζ και Λίντσεϊ Γκρέιαμ υπέβαλαν ένα σχέδιο νόμου που προβλέπει την περικοπή κάθε χρηματοδότησης προς τον ΟΗΕ ωσότου ο πρόεδρος να επιβεβαιώσει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ανακαλέσει την επίμαχη απόφαση. Ωστόσο το νομοσχέδιο αυτό ελάχιστες πιθανότητες θεωρείται πως έχει να προχωρήσει στο Κογκρέσο, αφού θα χρειαζόταν την υποστήριξη κάποιων δημοκρατικών, ενώ υπάρχουν και ρεπουμπλικάνοι που θεωρούν πολύ ακραίο ένα τέτοιο μέτρο.

«Ο Γενικός Γραμματέας θεωρεί ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη την ευκαιρία να συζητήσει για οποιοδήποτε θέμα με τους κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Έρι Κανέκο. «Είμαστε πάντοτε πρόθυμοι και διαθέσιμοι να συναντηθούμε με κοινοβουλευτικούς των ΗΠΑ όποτε χρειαστεί», πρόσθεσε.

Η ίδια είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη του νομοσχεδίου αυτού.

Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών: χορηγούν το 22% του ποσού που απαιτείται για τη λειτουργία του και το 28% του προϋπολογισμού του για τις ειρηνευτικές αποστολές του, οι οποίες κοστίζουν 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

«Προσβλέπουμε, επί των ημερών της νέας κυβέρνησης, στη συνέχιση της σθεναρής εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις <ΗΠΑ και στον ΟΗΕ, ειδικά στους τρεις κύριους πυλώνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ασφάλειας και της ανάπτυξης», δήλωσε η Κανέκο.

Ο Γκουτέρες μίλησε με τον Τραμπ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του διεθνούς οργανισμού σε αναρτήσεις του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Τα Ηνωμένα Έθνη περιέγραψαν τη συνομιλία τους κάνοντας λόγο για μια «πολύ θετική συζήτηση για τις σχέσεις ΗΠΑ/ΟΗΕ».

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την έγκριση του διορισμού του από τη Γερουσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρεξ Τίλερσον, ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αναφέρθηκε επανειλημμένα στη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη σε διάφορους τομείς και για διάφορες πρωτοβουλίες.

Η απερχόμενη πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Σαμάνθα Πάουερ, είπε χθες πως παρότι ο διεθνής οργανισμός «δεν είναι τέλειο σύστημα, είναι ένα σύστημα που έχει ελαττώματα», εάν η Ουάσινγκτον μειώσει τη χρηματοδότηση οι κερδισμένοι θα είναι κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα.

«Αν μειωθεί ο ηγετικός ρόλος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, θα υπάρξουν άλλες χώρες που θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό», έκρινε η Πάουερ στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου χθες.

«Ηγούμαστε του κόσμου εν μέρει διότι ηγούμαστε στον ΟΗΕ» και «αν δέσουμε τα χέρια πίσω από την πλάτη ή στερήσουμε αυτόν τον οργανισμό» από την υποστήριξη στις προσπάθειές του να μεσολαβεί για την αποκατάσταση της ειρήνης ή σε ανθρωπιστικές αποστολές, «αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τα αμερικανικά συμφέροντα», πρόσθεσε η ίδια.

Η μείωση της χρηματοδότησης του ΟΗΕ θα ήταν «εξαιρετικά επιζήμια» για τα αμερικανικά συμφέροντα

Η μείωση της χρηματοδότησης την οποία προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη θα ήταν «εξαιρετικά επιζήμια» για τα αμερικανικά συμφέροντα, δήλωσε χθες Παρασκευή η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ, ενώ απομένουν μόλις μερικές ημέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντα του ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου, η Πάουερ εκτίμησε ότι «χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα» θα είναι οι κύριοι ωφελημένοι μιας μείωσης του βάρους που έχει η Ουάσινγκτον στον ΟΗΕ εάν η χρηματοδότησή της μειωθεί.

«Ηγούμαστε του κόσμου εν μέρει διότι ηγούμαστε στον ΟΗΕ», υπογράμμισε η ίδια, μία εβδομάδα πριν ολοκληρωθεί η θητεία της.

Η Πάουερ είναι η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

«Αν δέσουμε τα χέρια πίσω από την πλάτη ή αποστερήσουμε αυτόν τον οργανισμό» από υποστήριξη στις προσπάθειές του να μεσολαβεί για την αποκατάσταση της ειρήνης ή σε ανθρωπιστικές αποστολές «αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για τα αμερικανικά συμφέροντα», επέμεινε.

Η Πάουερ εκφράστηκε μετά την κατάθεση στην αμερικανική Γερουσία ενός σχεδίου νόμου το οποίο αποσκοπεί στην περικοπή κάθε αμερικανικής χρηματοδότησης προς τα Ηνωμένα Έθνη ωσότου το Συμβούλιο Ασφαλείας πάρει πίσω μια απόφαση η οποία απαιτεί τον τερματισμό της εποικιστικής δραστηριότητας από το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

«Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη τον ΟΗΕ», είπε ο Πάουερ. «Ο ΟΗΕ πάει σε μέρη όπου οι ΗΠΑ δεν θα πάνε», συμπλήρωσε, αναφερόμενη κυρίως στις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών στην Αφρική.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κάνουν μακράν της δεύτερης τη μεγαλύτερη συμβολή στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών: χορηγούν το 22% του ποσού που απαιτείται για τη λειτουργία του και το 28% του προϋπολογισμού του για τις ειρηνευτικές αποστολές του, οι οποίες κοστίζουν 8 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του την επόμενη Παρασκευή, έχει πει πως θεωρεί τον ΟΗΕ ένα «κλαμπ όπου κόσμος συναντιέται και περνάει ευχάριστα την ώρα του».

Μετά την ψήφιση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκασε την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην αποχή των ΗΠΑ, ο δισεκατομμυριούχος διεμήνυσε ότι «τα πράγματα θα είναι αλλιώς στον ΟΗΕ μετά την 20ή Ιανουαρίου», αφού δηλαδή αναλάβει την προεδρία.

Πολλοί πολιτικοί στις ΗΠΑ, Ρεπουμπλικανοί αλλά και Δημοκρατικοί, κατήγγειλαν την αποχή της Ουάσινγκτον στην ψηφοφορία που θεωρήθηκε ότι πλήττει το Ισραήλ, έναν από τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, καταδίκασε με ψήφισμά της την απόφαση του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα να μην ασκήσει το βέτο που διαθέτει για να εμποδίσει την ψήφισή της «κλόνισε» την αμερικανική πολιτική δεκαετιών, που είναι να εμποδίζεται κάθε ενέργεια εναντίον του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.

Το σχέδιο νόμου περί Προστασίας του Ισραήλ (Safeguard Israel Act), εισηγητές του οποίου είναι οι Ρεπουμπλικάνοι Τεντ Κρουζ και Λίντσεϊ Γκρέιαμ, έχει στόχο να αναγκαστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να οδηγήσει στην περικοπή των αμερικανικών χρηματοδοτήσεων προς τον ΟΗΕ κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ