Διαβουλεύσεις H. Clinton με τους συμβούλους της για θέματα εθνικής ασφάλειας

Διαβουλεύσεις H. Clinton με τους συμβούλους της για θέματα εθνικής ασφάλειας

Η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton είχε σειρά τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με τους συμβούλους της σε θέματα εθνικής ασφάλειας μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στις ΗΠΑ, που αναζωπύρωσαν τους φόβους για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης σε αμερικανικό έδαφος, την ώρα που ο Donald Trump την καταγγέλλει για τις πολιτικές επιλογές της που έκαναν τις ΗΠΑ λιγότερο ασφαλείς, όπως δηλώνει.

Ζήτημα αιχμής, η εθνική ασφάλεια

Η εθνική ασφάλεια αποκτά κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, με τους δύο προεδρικούς υποψηφίους να προσπαθούν να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ουσιαστική ικανότητά τους να προστατέψουν τις ΗΠΑ από το ενδεχόμενο μιας νέας τρομοκρατικής επίθεσης.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική εθνική ασφάλεια ήρθαν στο προσκήνιο μετά τον τραυματισμό 29 ανθρώπων από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό το βράδυ του Σαββάτου στο Μανχάταν, τον τραυματισμό δέκα ανθρώπων κατά την επίθεση με μαχαίρι ενός άνδρα σε εμπορικό κέντρο στη Μινεσότα, τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών που δεν είχαν εκραγεί τη Δευτέρα στο Νιου Τζέρσεϊ.

Τηλεφωνικές διαβουλεύσεις

Η προεκλογική εκστρατεία της Clinton γνωστοποίησε ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρώην υφυπουργό Αμυντικής Πολιτικής των ΗΠΑ Μισέλ Φλουρνόι, τον πρώην υποδιευθυντή της CIA Μάικ Μορέλ κι άλλους συμβούλους της επί θεμάτων ασφάλειας. “Δεν πρέπει να χάσουμε την ψυχραιμία μας και να πάρουμε τα όπλα στα χέρια μας. Δεν πρέπει να συγκρουόμαστε γύρω από ακραίες προτάσεις που οδηγούν στον αποπροσανατολισμό των προσπαθειών μας. Αυτό εξυπηρετεί τους τρομοκράτες", τόνισε η Clinton.

Είχε προγραμματιστεί ότι τις τηλεφωνικές διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα ΜΜΕ αλλά όταν κλήθηκαν οι δημοσιογράφοι, δεν υπήρχε ήχος. Το επιτελείο της Clinton δημοσιοποίησε αργότερα σημειώσεις με το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Έμφαση στην ανάλυση των πληροφοριών

Η Hillary Clinton τόνισε την ανάγκη καλύτερης συλλογής κι ανάλυσης πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, αλλά και την επιτακτική ανάγκη οργάνωσης νέου πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κοινωνικό φαινόμενο της διαδικτυακής στρατολόγησης υποψηφίων τρομοκρατών.

Η εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας και το FBI μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 είναι δηλωτική της άμεσης προτεραιότητας για ουσιαστική επεξεργασία των πληροφοριών ασφάλειας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, αναφέρει το επιτελείο της.

Τις πολιτικές επιλογές της Clinton ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καταγγέλλει ο Trump

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στο Χάι Πόιντ της Βόρειας Καρολίνας έμεινε σταθερός στην γραμμή που ακολουθεί καταγγέλλοντας την αντίπαλό του και υποψήφια των Δημοκρατικών Hillary Clinton.

Ο Trump τόνισε ότι κατά της θητείας της Clinton στο υπουργείο Εξωτερικών, από το 2009 έως το 2013, στην πρώτη προεδρική θητεία του Barack Obama, η ίδια υποστήριξε πολιτικές που επιδείνωσαν το επίπεδο ασφάλειας στις ΗΠΑ.

“Είμαι πιο σκληρός από εκείνη απέναντι σε αυτή την τραγική κατάσταση, κι εκείνη πηγαίνει από εδώ κι από ''κεί δηλώνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η στρατολόγηση υποψηφίων τρομοκρατών”, δήλωσε ο Trump.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος κατηγορεί την Clinton ότι οι πολιτικές που ακολούθησε στη Συρία και το Ιράκ στην ουσία επέτρεψαν την ενδυνάμωση και ανάδειξη της τρομοκρατικής απειλής του Ισλαμικού Κράτους.

Ένα ουσιαστικό σημείο της κριτικής που ασκεί ο Trump στην Clinton επικεντρώνεται στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ το 2011, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη διαφωνία του προέδρου Obama με τους Ιρακινούς ηγέτες στο ζήτημα αυτό. Ο Trump τονίζει ότι οι επιπτώσεις της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων συνέβαλαν δραματικά στην επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.

Ένα άλλο σημείο της κριτικής του Trump αφορά την υποστήριξη της Clinton στην είσοδο προσφύγων από τη Συρία στις ΗΠΑ. Ο Trump επιμένει στη θέση του, ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρή η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα.

Παράλληλα, ο Trump επιμένει στην πρότασή του να υπάρξουν ζώνες ασφάλειας για τους πρόσφυγες, τις οποίες μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι χώρες του Κόλπου. “Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κάνεις πράγματα με τα χρήματα των άλλων”, δηλώνει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια