Το «διαίρει και βασίλευε» του Τσίπρα και τα εσωκομματικά μηνύματα

Το «διαίρει και βασίλευε» του Τσίπρα και τα εσωκομματικά μηνύματα

Στις 20 Οκτωβρίου η συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ανέφελη. Έξι κορυφαία στελέχη είπαν όχι σε δύο εκ των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα στον δρόμο για το συνέδριο του κόμματος. Η μια αφορούσε την… ποσόστωση για τη συμμετοχή μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας στην Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από το συνέδριο. Η άλλη στην άνευ ψήφων συμμετοχή 150 προσωπικοτήτων. Η ανακοίνωση των πρώτων ονομάτων που θα σχηματίσουν την task forse του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει στην προηγούμενη απόφασή του η οποία αποτέλεσε αιτία διαμάχης με στελέχη όπως ο Τσακαλώτος, ο Φίλης, ο Βούτσης, ο Σκουρλέτης και άλλοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει τη λογική του «διαίρει και βασίλευε». Διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής ότι οι προσωπικότητες που θα συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και που κατ' επέκταση δύναται να αποτελούν και μέρος των 150 προσώπων που θα ενταχθούν στην Κεντρική Επιτροπή άνευ ψηφοφορίας θα συνεργάζονται με την άλλη ομάδα στην οποία ενεργό ρόλο έχει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης που εδώ και καιρό έχει επανακάμψει στο στενό επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού.

Είναι ένα πρόσωπο που οι θέσεις τους έχουν προκαλέσει κατά καιρούς, και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσεις. Έχει βρεθεί στο στόχαστρο και του Παύλου Πολακη, ο οποίος σημειωτέον αποτελεί και σήμερα στενό συνεργάτη και συνομιλητή του πρωθυπουργού μαζί με ορισμένους εκ της ηγετικής ομάδας των προεδρικών, όπως ο Ν. Παππάς και ο Χρ. Σπίρτζης.

Από τη μια πλευρά δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ομάδα, άσχετα από την παλαιότερη σχέση που μπορεί να είχαν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή το παλαιό ΠΑΣΟΚ, από την άλλη διατηρεί αυτούς που ζητούν το σκληρό ροκ τους υψηλούς τόνους και συντηρούν στο έπακρον τη διχαστική και εμφυλιοπολεμική ρητορική χρησιμοποιώντας ακραίες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς.

Με την προαναγγελία αναφορικά με την ένταξη προσωπικοτήτων, εκ τους επιστημονικού τους ρόλου στους τομείς με τους οποίους ασχολούνται, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει ένα μήνυμα στο εσωκομματικό και κυρίως σε αυτούς που αντέδρασαν στην πρότασή του σε μια προσπάθεια να αναδείξει το ηγετικό προφίλ του.

Οι Ευ. Τσακαλώτος, Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης. Ν. Βούτσης, Θ. Δρίτσας, Π. Λάμπρου και Ε. Καλαμαρά, που στέκονται απέναντι στη λογική της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα και έχουν θέσει και όρους προκειμένου να πάνε σε ένα συνέδριο αρχών και θέσεων και όχι ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, όπως τους έχει ζητήσει και ο πρόεδρος του κόμματος, βλέπουν να υλοποιείται ο σχεδιασμός αναφορικά με την παρέμβαση στον συνολικό αριθμό των μελών της κεντρικής επιτροπής που θα εκλεγεί μετά το συνέδριο.

Το μήνυμα ενδεχομένως να έχει και τη μορφή προειδοποίησης.

Από την άλλη τίθεται ευλόγως και το ερώτημα για το πώς θα συνεργαστούν οι προσωπικότητες και η ομάδα εργασίας που μετέχει και ο κ. Χουλιαράκης με τους ανθρώπους της ηγετικής ομάδας του Αλέξη Τσίπρα που προς το παρόν κυριαρχούν ως προς την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος.

Το διαίρει και βασίλευε έχει λογική κυρίως για ένα κόμμα που είναι στην εξουσία και όχι που αναζητεί προτάσεις και τρόπους επανάκαμψης.

Για παράδειγμα, ο Γ. Χουλιαράκης και ως αναπληρωτής υπουργός (είχε και τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα) το 2019 φέρεται να είχε αντιδράσει στην παροχολογία Τσίπρα ενόψει εκλογών. Φέρεται να ζητούσε (και αυτό δεν έχει διαψευστεί) να μη δοθούν αθρόες υποσχέσεις και κυρίως να μην προχωρήσουν ακραίες κινήσεις που θα δημιουργούσαν προβλήματα όπως για παράδειγμα η χρήση πόρων από το λεγόμενο «μαξιλάρι». Τα δημοσιεύματα της εποχής ενδεικτικά.

Άλλωστε ήταν και το πρόσωπο που δέχθηκε τα πυρά του Νίκου Φίλη όταν μίλησε για ιδιοκτησία του προγράμματος δηλαδή του τρίτου μνημονίου και των όρων που το ακολούθησαν.

Η λογική με τις δύο βάρκες που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας δύναται να μετατραπεί σε μπούμερανγκ αφού σήμερα η αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθείται γέρνει προς την πλευρά αυτής στην οποία επιβαίνουν οι ακραίοι του μαγαζιού. Ακόμη και η τελευταία ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσομοιάζει των αναρτήσεων του Π. Πολάκη.

Τώρα, αν υπάρξουν προτάσεις και υιοθετηθούν δημιουργώντας συνθήκες μιας αντιπολίτευσης που θα υλοποιεί το ρόλο τον οποίο της ανέθεσαν οι πολίτες ως αξιωματικής, η συμβολή θα είναι σημαντική. Σε διαφορετική περίπτωση η μόνη συμβολή θα είναι η εσωκομματική υπερίσχυση της προσπάθειας Τσίπρα να διαχειριστεί μια ή μάλλον δύο ήττες ξεκαθαρίζοντας λογαριασμούς όχι στη φάση του συνεδρίου αλλά μετεκλογικά.