Διασωληνωμένοι και μεταλλάξεις φέρνουν πιο κοντά την παράταση του lockdown

Διασωληνωμένοι και μεταλλάξεις φέρνουν πιο κοντά την παράταση του lockdown

Σίγουρη φαίνεται να είναι η ανακοίνωση για παράταση του lockdown στην ενημέρωση της Παρασκευής από τον Ν. Χαρδαλιά για την πορεία της πανδημίας, δεδομένου ότι παραμένει στο «κόκκινο» το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής, ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν το «φράγμα» των 500. Την ίδια στιγμή, προβληματίζουν οι μεταλλάξεις, αφού ανέρχονται στο 92% του συνόλου των κρουσμάτων, βάσει των στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Όλα δείχνουν ότι η Καθαρά Δευτέρα θα είναι ένα ακόμη τεστ για τη συμμόρφωση στα περιοριστικά μέτρα προστασίας.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται πλέον στους 506, καταγράφοντας με τον τρόπο αυτό ένα νέο αρνητικό ρεκόρ χρονιάς. Αν συνυπολογίσει κανείς τους 51 νέους θανάτους και τις 501 εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στην επικράτεια το περασμένο εικοσιτετράωρο, τότε αποτυπώνεται ανάγλυφα η εικόνα του ΕΣΥ υπό ασφυκτική πίεση.

Την ίδια στιγμή, το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ βρίσκεται σε εξέλιξη, με το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το ΛΗΤΩ του Ομίλου HHG να δέχονται από σήμερα περιστατικά COVID-19, ενώ ξεκίνησε η ανταπόκριση στην έκκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) προς τους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια για όσο χρειαστεί. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 20 ιδιώτες ιατρούς της Αθήνας, 8 πνευμονολόγους, 6 παθολόγους και 6 γενικούς ιατρούς, οι οποίοι συμπλήρωσαν την αίτηση που βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΙΣΑ.

Παράλληλα, στην ήδη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα στην χώρα έρχονται να προστεθούν τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις. Τα κρούσματα αυτών ανέρχονται στα 2.098 στην επικράτεια για το βρετανικό και νοτιοαφρικανικό στέλεχος, κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς, τη στιγμή που η Καθαρά Δευτέρα θα αποτελέσει ένα τεστ για τη συμμόρφωση των μέτρων.

Βάσει των στοιχείων που αποτυπώνονται για την πορεία της πανδημίας, φαίνεται να «κλειδώνει» η παράταση του lockdown στην χώρα. Έτσι, την πιθανή παράταση, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαρτίου, αναμένεται να ανακοινώσει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και το ποιες περιοχές παραμένουν ή εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις

Οι μεταλλάξεις και ιδίως η βρετανική που τείνει να επικρατήσει, ορίζουν τις εξελίξεις της πανδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, τα 371 θετικά δείγματα, 368 για τη βρετανική και 3 για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ανεβάζουν το σύνολο σε 2.047 και 51 αντίστοιχα.

Εφόσον, τα βρετανικά μεταλλαγμένα στελέχη ευθύνονται για το 85% των κρουσμάτων της Αττικής, όπως ανέφερε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου του Ελληνικού Κέντρου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, Δημήτρης Θάνος, τότε η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου συνδέεται με αυτά.

«Κόκκινη» η Αττική με 1.282 κρούσματα και 317 μολύνσεις στο κέντρο της Αθήνας

Το τελευταίο 24ωρο σημειώνονται 1.282 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική, τη στιγμή που η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας καταγράφει, σταθερά, σχεδόν τις μισές μολύνσεις που εντοπίζονται στην επικράτεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το κέντρο της Αθήνας, καταγράφει 317 νέα κρούσματα, ενώ σοβαρή είναι και η κατάσταση στα δυτικά προάστια, όπου εντοπίζονται  210 μολύνσεις.

Την ίδια στιγμή, ο Πειραιάς καταγράφει 226 νέα κρούσματα κορονοϊού και 160 τα βόρεια προάστια των Αθηνών. 

Τι εξετάζεται για την Καθαρά Δευτέρα

Διαφορετικό αναμένεται να είναι φέτος και το καθιερωμένο έθιμο του πετάγματος του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα λόγω των περιοριστικών μέτρων στη μετακίνηση για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, με τον Νίκο Χαρδαλιά να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις.

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι ότι την Καθαρά Δευτέρα θα ισχύουν τα μέτρα απαγόρευσης μετακίνησης εκτός Δήμου, κυκλοφορίας και μετακίνηση εκτός νομού, καθώς δεν προβλέπεται συγκεκριμένος κωδικός για αποστολή SMS, ενώ όπως τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος για την Καθαρά Δευτέρα: «Βασικό να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους»

Μιλώντας σήμερα στο Star  ο αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθήνας Νίκος Ρήγας τόνισε ότι «το πέταγμα του χαρταετού δυστυχώς δεν καλύπτεται από τον κωδικό 6 με την αποστολή SMS» και επισήμανε πως γι’ αυτό και εμείς σαν αστυνομικοί ζητούμε να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση να πρέπει να βεβαιώσουμε παραβάσεις σε πολίτες ή οικογένειες.

Αντίστοιχα και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι γνωστοποίησε ότι «το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Τρίτη και το Πεδίον του Άρεως σε συνεννόηση και με οδηγίες που θα έχουμε από την Πολιτική Προστασία, θα δούμε τις επόμενες μέρες αν θα παραμείνουν σε λειτουργία»

Να σημειωθεί ότι θέμα απαγόρευσης στο πέταγμα του χαρταετού δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής παρά μόνο σύσταση των αρμοδίων να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα. 

Διαβάστε ακόμα:

«Κόκκινη» η Ελλάδα στον χάρτη του ECDC - Αυξήθηκε ο δείκτης θετικότητας

Κορονοϊός: Νέο ρεκόρ χρονιάς, ξεπέρασαν τους 500 οι διασωληνωμένοι

Στα «κόκκινα» η Αττική με 1.282 κρούσματα και 317 μολύνσεις στο κέντρο της Αθήνας