Διαταγή Maduro προς αρτοποιούς: Φτιάξτε ψωμί, όχι γλυκά

Διαταγή Maduro προς αρτοποιούς: Φτιάξτε ψωμί, όχι γλυκά

Σε ανοιχτό μέτωπο με τους αρτοποιούς της Βενεζουέλας βρίσκεται η κυβέρνηση της χώρας, η οποία εισήγαγε νέους αυστηρούς κανονισμούς, σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τις ελλείψεις στα βασικά τρόφιμα και εν προκειμένω στο ψωμί.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι σοβαρές ελλείψεις σε βασικά αγαθά έχουν ως αποτέλεσμα να περιμένουν επί ώρες σε ουρές οι κάτοικοι της χώρας, προκειμένου να αγοράσουν τα υπάρχοντα, με την κυβέρνηση να θεωρεί ότι πίσω από τις ανεπάρκειες βρίσκεται ένας «οικονομικός πόλεμος» κατά της ίδιας.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση Maduro κατηγορεί τους αρτοποιούς για τις ελλείψεις στο ψωμί, αναφέροντας ότι χρησιμοποιούν το αλεύρι για να φτιάχνουν γλυκά αντί για ψωμί, σε μια προσπάθεια κερδοφορίας εις βάρος των πολιτών. Και αυτό γιατί, ενώ η τιμή του ψωμιού είναι συγκεκριμένη για τη χώρα, δεν ισχύει το ίδιο για τα κρουασάν και άλλου είδους γλυκίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Βενεζούλα δεν παράγει σιτάρι, ενώ στηρίζεται στις εισαγωγές που κάνει η κυβέρνηση, η οποία το στέλνει σε δικούς της μύλους και μετά τη σχετική επεξεργασία διανέμει το εμπόρευμα στη χώρα.

Οι νέοι κανονισμοί για τους αρτοποιούς

Υπό αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχώρησε σε εισαγωγή νέων κανονισμών για τα αρτοποιεία της χώρας.

Μεταξύ των κανονισμών αυτών, οι αρτοποιοί υποχρεούνται να διαθέτουν το 90% του αλευριού τους για να παράγουν ψωμί και μόλις το 10% για γλυκίσματα.

Επιπλέον, τα αρτοποιεία θα πρέπει να πουλούν ψωμί από τις 07:00 ως τις 19:00 (ώρα Βενεζουέλας), ενώ οι αρτοποιοί υποχρεούνται να έχουν διασφαλίσει την επάρκεια της επόμενης ημέρας από την προηγούμενη.

Ν. Maduro: Θα πληρώσουν

Την Κυριακή ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro ανακοίνωσε την αποστολή επιθεωρητών σε 709 αρτοποιεία στην πρωτεύουσα, το Καράκας, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των νέων κανόνων.

«Οι κερδοσκόποι που κρύβουν το ψωμί από τους ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν το βάρος του νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Maduro συμπληρώνοντας ότι «θα πληρώσουν, το ορκίζομαι».

«Οι υπεύθυνοι για τον πόλεμο στο ψωμί θα πληρώσουν και το καλύτερο γι'' αυτούς είναι να μην παραπονιούνται ότι πρόκειται για μια πολιτική δίωξη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της χώρας, Tareck El Aissami, προειδοποίησε ότι «οι φούρνοι που δεν συμμορφώνονται θα καταληφθούν από την κυβέρνηση».

Στον αντίποδα, η Ομοσπονδία αρτοποιών, Fevipan, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράξει περισσότερο ψωμί, εκτός και αν τα μέλη της αποκτήσουν περισσότερο αλεύρι.

Συμπλήρωσε ότι το 80% των αρτοποιείων είχε «μηδέν απογραφή», ενώ τα υπόλοιπα αρτοποιεία είχαν λάβει μόλις το 10% των μηνιαίων προμηθειών τους.

«Όταν υπάρχει αλεύρι, πουλάμε το ψωμί, αλλά μας το στέλνουν μονάχα κάθε 15-20 ημέρας. Μας δίνονται 20 σάκοι, ενώ κανονικά χρειαζόμαστε 8 την ημέρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας εργαζόμενος σε αρτοποιείο στο Καράκας.

Παράλληλα, η Fevival ανέφερε ότι οι εισαγωγές σιταριού από την κυβέρνηση έχουν πέσει κατά πολύ από το ποσό που απαιτείται, προκειμένου να γίνεται επαρκής εφοδιασμός.

(Φωτογραφία: Getty Images)

Διαβάστε Περισσότερα