Διεθνείς αντιδράσεις από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Διεθνείς αντιδράσεις από την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως για το θέμα της Βόρειας Κορέας σήμερα στις 23:30 (ώρα Ελλάδας).

Η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ που «επιδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση» της Βόρειας Κορέας έναντι «της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Antonio Guterres.

Νωρίτερα, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. προκειμένου να συζητήσουν για την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου, όπως είχε γνωστοποιήσει η ιταλική προεδρία.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών «καταδίκασε σθεναρά» τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και απαίτησε η Πιονγκγιάνγκ να «απόσχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του Antonio Guterres.

Η Κίνα δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί σοβαρά και είναι αντίθετη στη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου νέου τύπου από τη Βόρεια Κορέα.  

«Η Κίνα ζητά επιτακτικά η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Geng Suang σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα μια «πρόκληση» και κάλεσε όλα τα μέρη «να διατηρήσουν την ηρεμία τους», ενώ το Βερολίνο καταδίκασε την εκτόξευση και ανακοίνωσε πως θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο βορειοκορεάτης πρεσβευτής.

«Αυτή η νέα εκτόξευση πυραύλου είναι ασφαλώς μια πρόκληση που επιφέρει μια νέα αύξηση της έντασης και μας απομακρύνει από μια διευθέτηση της κρίσης», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Pescov, προσθέτοντας ότι «ελπίζει πως τα εμπλεκόμενα μέρη θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ηρεμία τους» ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο στην κορεατική χερσόνησο.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel, ανέφερε σε δήλωσή του πως «η Βόρεια Κορέα παραβίασε και πάλι το διεθνές δίκαιο. Η αδίστακτη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας δημιουργεί μια τεράστια απειλή για τη διεθνή ασφάλεια».

Σε καταδίκη της νέας εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in καταδίκασε σήμερα τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αναμενόταν και ότι η κυβέρνησή του είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Ο Moon πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει άλλη επιλογή πέραν του να συνεχίσει να ασκεί πίεση και να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η οποία συγκλήθηκε μετά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πιθανόν διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ο οποίος έπεσε κοντά στην επικράτεια της Ιαπωνίας.

Στο μεταξύ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron καταδίκασε το βράδυ της Τρίτης τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Πιονγκγιάνγκ.

«Καταδικάζω τη νέα ανεύθυνη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας», μια ενέργεια η οποία «ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να εντείνουμε την πίεση στην Πιονγκγιάνγκ και την αλληλεγγύη μας στους εταίρους μας», έγραψε ο Macron στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- Β. Κορέα: Ο νέος πύραυλος μπορεί να πλήξει το σύνολο των ΗΠΑ - Παγκόσμια ανησυχία

 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια