Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του Trump σχετικά με τη συνθήκη του Παρισιού

Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του Trump σχετικά με τη συνθήκη του Παρισιού

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία «πιστεύουν ακράδαντα ότι η συνθήκη του Παρισιού δεν μπορεί να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση», υπογραμμίζεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών μετά την ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Paolo Gentiloni, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron κάλεσαν όλους τους συμμάχους τους για να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Επίσης ανέφεραν ότι θα εντείνουν την στήριξή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη, έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

A. Merkel: Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω από την ιστορική συμφωνία

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα παραμείνει δεσμευμένη από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, λέγοντας πως η συμφωνία είναι ένας «ακρογωνιαίος λίθος» στις προσπάθειες για να προστατεύσουμε «τη Δημιουργία μας».

Σε σύντομη δήλωσή της στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Merkel δήλωσε πως δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω στον δρόμο που άνοιξε το 1997 με το πρωτόκολο του Κιότο για το κλίμα και συνεχίσθηκε με την «ιστορική» συμφωνία του Παρισιού το 2015. «Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσυρθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα είναι πολύ λυπηρή και είμαι πολύ συγκρατημένη όταν το λέω αυτό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία χρειάζεται για να προστατευθεί το περιβάλλον.

«Σε όλους όσοι θεωρούν σημαντικό το μέλλον του πλανήτη μας, λέω ας συνεχίσουμε σ'' αυτόν τον δρόμο ώστε να επιτύχουμε για τη Μητέρα Γη μας», πρόσθεσε χειροκροτούμενη από βουλευτές.

Γαλλία: Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού χθες και δήλωσε ότι η απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών θα αποβεί ζημιογόνος για τα αμερικανικά συμφέροντα και τους Αμερικανούς.

Ο Macron, σε τηλεοπτικό διάγγελμα στα γαλλικά και αγγλικά, είπε ότι ο Trump είχε «διαπράξει ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας». «Σας διαβεβαιώνω απόψε ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται», είπε ο Macron, ο οποίος κέρδισε την προεδρία στις αρχές Μαΐου.

«Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα - δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)», είπε.

Αντιδράσεις από Δανία, Βραζιλία και Αυστραλία, Ινδία

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εκτίμησε ότι η Πέμπτη ήταν «μια θλιβερή ημέρα για τον κόσμο», ενώ η Βραζιλία εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία και την απογοήτευσή της» για την απόφαση των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Αυστραλίας Josh Frydenberg διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

«Η Ινδία υπό την ηγεσία του [πρωθυπουργού Ναρέντρα] Σρι Μόντι θεωρεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως ένα άρθρο της πίστεως και παραμένει σταθερή στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία του Παρισιού, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλες χώρες», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Πιγούς Γκόγιαλ.

«Βαθιά πληγωμένος» ο Καναδάς

Ο Καναδάς είναι «βαθιά απογοητευμένος» από την απόφαση του αμερικανού προέδρου, θα συνεχίσει ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος Catherine McKenna.

«Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο», είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους. «Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε.

Απογοητευμένη η Theresa May

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May είπε στον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump ότι "απογοητεύθηκε" από την απόφασή του να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο.

«Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)», έγραφε η δήλωση της κυβέρνησης.

Κρεμλίνο: Η Συμφωνία του Παρισιού δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τις ΗΠΑ

Η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη την απόσυρσή τους, δήλωσε ο Andrey Belousov, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Putin.

«Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ η Συμφωνία του Παρισιού θα είναι μη εφαρμόσιμη, διότι οι ΗΠΑ είναι μια από τις πιο ρυπογόνες χώρες», επεσήμανε ο Belousov. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα, η οποία δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη Συμφωνία, εξετάζει και αναλύει την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.

«Από όσο μπορώ να κρίνω η απόσυρση (των ΗΠΑ) είναι σχετική διότι λέγεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση αναζητεί μια πιο δίκαιη λύση στα προβλήματα αυτά», τόνισε ο Belousov. Πάντως ο αναπληρωτής πρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Arkady Dvorkovich δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Μόσχα δεν θα αλλάξει την απόφασή της να ενταχθεί στη Συμφωνία παρά την απόσυρση των ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Ιαπωνία: Η απόσυρση των ΗΠΑ είναι «λυπηρή»

Η Ιαπωνία δήλωσε ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν ήταν «λυπηρή» και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. «Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά», είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yoshihide Suga είπε σε συνέντευξη τύπου ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Eξηγήσεις από την πλευρά Trump

Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump εξήγησε προσωπικά χθες την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, τον πρωθυπουργό του Καναδά Justin Trudeau και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Theresa May, ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Trump «διαβεβαίωσε επίσης τους ηγέτες ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Πεκίνο και Βρυξέλλες θα ηγηθούν της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής μετά την απόφαση Trump

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι αποφασισμένες να ηγηθούν της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μετά την απόφαση των ΗΠΑ. «Η Ευρώπη και οι ισχυροί εταίροι της σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να δείξουν τον δρόμο», δεσμεύθηκε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Miguel Arias Canete. «Η Συμφωνία του Παρισιού θα παραμείνει ζωντανή. Ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη», τόνισε ο Canete.

Μία ημέρα πριν επισκεφθεί τις Βρυξέλλες ο Κινέζος πρόεδρος Li Keqiang διαβεβαίωσε από το Βερολίνο ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη Συμφωνία του Παρισιού», προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να το κάνει «με τη συνεργασία των άλλων».

Σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude-Juncker δήλωσε κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας στις Βρυξέλλες, ότι δεν θα υπάρξει «οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. «Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση. Δεν υπάρχει οπισθοδρόμηση σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Παρισιού», δήλωσε ο Juncker.

«Η κοινή ηγεσία μας βεβαιώνει τους επιχειρηματικούς κύκλους, τους επενδυτές και τους ερευνητές -τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο- ότι οφείλουν να οικοδομήσουν μια παγκόσμια οικονομία χαμηλής παραγωγής άνθρακα», υπογράμμισε ο Juncker. Η ΕΕ και η Κίνα διεξάγουν σήμερα την ετήσια σύνοδο κορυφής τους, στην οποία κυριαρχούν το θέμα του κλίματος και τα εμπορικά ζητήματα. «Η Κίνα ανέκαθεν υπερασπίζεται τους πολυμερείς κανόνες, περιλαμβανομένων των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου», δήλωσε από την πλευρά του ο κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang. «Χωρίς κανόνες, αυτός ο κόσμος θα γίνει ζούγκλα», πρόσθεσε ο Li.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κοινής δήλωσης που συντάχθηκε πριν καν ανακονωθεί η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού και του οποίου έλαβε γνώση το Γαλλικό Πρακτορείο, τα δύο μέρη «επιβεβαιώνουν τις δεσμεύσεις τους» που ανέλαβαν στο Παρίσι και «επιταχύνουν τη συνεργασία τους για να βελτιώσουν την εφαρμογή» της συμφωνίας.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά η πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων με τους Κινέζους σήμερα, οι οποίοι αναμένεται επίσης να συζητήσουν για το εμπόριο και να προσπαθήσουν να εμβαθύνουν τις κοινές τους θέσεις, παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ελεύθερο εμπόριο.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, που συντάχθηκε πριν την ανακοίνωση των ΗΠΑ, οι δύο πλευρές πρόκειται να «επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις» που έλαβαν στο Παρίσι και «να επιταχύνουν τη συνεργασία τους προκειμένου να βελτιώσουν την εφαρμογή» της συμφωνίας.

«Η σημερινή ανακοίνωση ενισχύει τη θέλησή μας αντί να μας αποθαρρύνει και αυτό το (αμερικανικό) κενό θα καλυφθεί από μια ευρεία και δεσμευμένη νέα ηγεσία», τόνισε ο Canete.

Η ΕΕ «θα ενισχύσει τις υπάρχουσες συνεργασίες της και θα αναζητήσει νέες συμμαχίες, από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου ως τα πιο ευάλωτα κράτη». «Θα τα κάνουμε μαζί. Βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», υπογράμμισε ο Canete. Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini δήλωσε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει «στο πρώτο πλάνο της εφαρμογής» της Συμφωνίας του Παρισιού, με «όσους συμμερίζονται τους ίδιους στόχους».

«Pakta sunt servanda, οι συμφωνίες δέον να τηρούνται, και η συμφωνία του Παρισιού πρέπει να γίνει σεβαστή, είναι ζήτημα αξιοπιστίας και ηγεσίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: - Διευθυντικά στελέχη εταιρειών εγκαταλείπουν το προεδρικό συμβούλιο επιχειρηματικότητας του Trump