Διεθνείς αντιδράσεις για την πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας

Διεθνείς αντιδράσεις για την πυραυλική δοκιμή της Β. Κορέας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, καταδίκασαν με έντονο τρόπο την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια νέα ιταμή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση», ανέφερε ο Guterres σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας «πρέπει να αποφύγουν περαιτέρω προκλητικές ενέργειες και να συμμορφωθούν πλήρως προς τις διεθνείς τους υποχρεώσεις», πρόσθεσε ο Guterres.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συγκληθεί επειγόντως σήμερα για να συζητήσει σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ στην Κίνα, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΣΑ τον Ιούλιο.

Αναφερόμενος στις διαφορές απόψεων του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον όσον αφορά τον φάκελο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, ο Guterres επέμεινε ότι έχει «σημασία να διατηρηθεί η ενότητα της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτή τη σοβαρή πρόκληση».

Η Κίνα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη διεθνή κοινότητα ώστε η Πιονγκγιάνγκ να πειστεί να απεμπολήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ΗΠΑ τονίζουν ότι ο Kim Jong Un και η κυβέρνησή του πρέπει πριν απ'' όλα να διακόψουν πλήρως τις δοκιμές πυραύλων και πυρηνικών όπλων.

Αντίδραση και από τη Γερμανία

Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να διακόψει αμέσως και πλήρως όλες τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, τόνισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel.

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα πάψει να καλεί τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτές τις προκλήσεις και να συμμορφωθεί προς τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό συμπεριλαμβάνει τον πλήρη και άμεσο τερματισμό των δοκιμών πυρηνικών όπλων και των εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και προγραμμάτων που συνδέονται με αυτές», ανέφερε ο Gabriel σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι με δεδομένο τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας ότι προχώρησε στη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, εγείρεται μια «ποιοτικά διαφορετική απειλή για τη (διεθνή) ειρήνη και σταθερότητα από τη Βόρεια Κορέα».

«Η Γερμανία, μαζί με τους εταίρους της, θα επιμείνει οι κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος στην Πιονγκγιάνγκ να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα και με συνέπεια. Η Βόρεια Κορέα πρέπει αμέσως να στραφεί στη διεθνή κοινότητα και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε ο Gabriel.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς