Διεθνείς αντιδράσεις στον απόηχο του Brexit

Διεθνείς αντιδράσεις στον απόηχο του Brexit

«Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble. «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Schaeuble και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη.

«Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των βρετανών φίλων μας», σημείωσε. Ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ, με ανάρτηση του στο Twitter επισήμανε ότι η σημερινή μέρα ξεκίνησε νωρίς, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις και ότι «σημασία έχει τώρα η αξιοπιστία».

Γερμανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier δήλωσε ότι σήμερα είναι "μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και την Βρετανία", μετά την ψήφο των Βρετανών για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Τα νέα σήμερα το πρωί από τη Βρετανία είναι πράγματι απογοητευτικά. Μοιάζει να είναι μια θλιβερή ημέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία", είναι το μήνυμα που έγραψε στα αγγλικά ο Steinmeier στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Sigmar Gabriel δήλωσε σήμερα ότι η ψήφος της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι "μια κακή ημέρα για την Ευρώπη".

"Ανάθεμα! Μια κακή ημέρα για την Ευρώπη", έγραψε στο Twitter ο Gabriel, ο οποίος είναι και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Ωστόσο, λίγο αργότερα δήλωσε «Το σύνθημά μας πρέπει τώρα να είναι 'Προς τα εμπρός!''. Και όχι να κλαψουρίζουμε. Το Brexit δεν είναι κατάρρευση της Ευρώπης, αλλά μια ευκαιρία για μια νέα αρχή». 

Ο γερμανός υπουργός Οικονομίας υποστήριξε σήμερα πως το Brexit μπορεί να αποτελέσει "την ευκαιρία για μια επανεκκίνηση" της Ευρώπης, λέγοντας πως αναμένεται να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για τη λιτότητα, την οποία ωστόσο υποστηρίζει η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στην οποία συμμετέχει.

"Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι επίσης ευκαιρία για μια επανεκκίνηση", υπογράμμισε ο Gabriel.

"Οι άνθρωποι πρέπει να αισθανθούν και πάλι ότι η Ευρώπη τους βοηθά" και "η Γερμανία πρέπει να κάνει περισσότερα γι΄αυτό", δήλωσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση "της Γαλλίας, της Ισπανίας και πολλών άλλων χωρών", ο ηγέτης του SPD δηλώνει ότι υπάρχει βέβαια "στις χώρες αυτές μεγάλη ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αλλά κάνοντας μόνο οικονομίες, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στην Ευρώπη".

"Στη διάρκεια των τελευταίων ετών αποφύγαμε να θέσουμε την εργασία και την απασχόληση στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας", δήλωσε ο υπουργός.

"Θα πρέπει επίσης στο εσωτερικό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συζητήσουμε εκ νέου το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των ανθρώπων στην Ευρώπη, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να εξασθενήσουμε τον ευρωσκεπτικισμό", δήλωσε ο Gabriel.

Για τον γερμανό αντικαγκελάριο, το Brexit "δεν είναι το τέλος της Ευρώπης, ούτε το τέλος της συνεργασίας με τη Βρετανία αλλά μια σαφής ένδειξη πως η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί πιο έντονα με τους ανθρώπους".

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ. Εάν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της Merkel με τον Γάλλο Πρόεδρο.

Για «μαύρη Παρασκευή» έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας (SPD), σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Ο κ. Μάας πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό που μετράει τώρα είναι «αντί να πέσουμε σε κατάθλιψη, να μην εγκαταλείψουμε μόνη τη νέα γενιά της Μεγάλης Βρετανίας».

Η υπουργός Οικογένειας Μανουέλα Σβέσιγκ (SPD) ζήτησε να γίνει σεβαστή η απόφαση των Βρετανών και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη, η οποία θα στρέφεται περισσότερο προς τους ανθρώπους».

Για «αδιανόητο αποτέλεσμα» μίλησε ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόρστεν Σέφερ-Γκούμπελ, για να προσθέσει ότι πρόκειται για «καταστροφή για τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη».

Ο επικεφαλής της Γερμανοβρετανικής Ομάδας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Στέφαν Μάιερ (CSU), σε δήλωσή του στην Bild περιέγραψε τη σημερινή μέρα ως «άσχημη για την Ευρώπη, αλλά κυρίως για τη Μεγάλη Βρετανία» και τόνισε την ανάγκη να εξαχθούν τώρα τα σωστά συμπεράσματα. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, αλλά μια Ευρώπη καλύτερη και πιο κοντά στους πολίτες» πρόσθεσε.

Τη λύπη του για την απόφαση των Βρετανών εξέφρασε ο Βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ, κάνοντας λόγο για μια «όχι καλή μέρα για την Ευρώπη». «Τώρα πρέπει γρήγορα και με σύνεση να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της μελλοντικής σχέσης της ΕΕ με την Μεγάλη Βρετανία. Η μεγάλη Βρετανία είναι σημαντικός εταίρος για την Γερμανία και για μας στην Βαυαρία», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θέλει «μια Ευρώπη κοντά στους ανθρώπους», η οποία θα επιτρέπει την ποικιλία, αντί για τον συγκεντρωτισμό και την ισοπέδωση.

Την ίδια ώρα το «Βαυαρικό Κόμμα» συλλέγει υπογραφές προκειμένου να διοργανωθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας της Βαυαρίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος Φλόριαν Βέμπερ έχουν ήδη συλλεγεί 12.000 από τις 20.000 υπογραφές που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα.

Γαλλία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει ριζικά, τώρα που οι Βρετανοί αποφάσισαν να φύγουν, δήλωσε ο πρώην κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ και διεκδικητής του χρίσματος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί για τις προεδρικές εκλογές του 2017. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, όπως πριν. Πρέπει να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Ζιπέ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Ζιπέ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «ένα ιστορικό σοκ για τη Μεγάλη Βρετανία», προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει επειγόντως ότι μπορεί να ελέγξει τη μετανάστευση στα σύνορά της και να επανεκκινήσει την ανάπτυξη, ώστε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στις χώρες - μέλη της.

«Θεωρώ ότι θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος να αφήσουμε τον κόσμο να πιστεύει ότι ως 27 (χώρες της ΕΕ) μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν… Χρειαζόμαστε μία νέα σελίδα, ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης, επειδή τα μηνύματα έρχονται από παντού, όχι μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία», δήλωσε. «Υπάρχει μία κατανοητή απογοήτευση με την Ευρώπη. Φαίνεται ως μία ακατανόητη γραφειοκρατική μηχανή, ανίκανη να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανίκανη να ελέγξει τα σύνορά της».

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε την Ευρώπη «να αντιδράσει για να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη των λαών».

«Η Ευρώπη συνεχίζει, αλλά οφείλει να αντιδράσει να καναβρεί στην εμπιστοσύνη των λαών. Είναι επείγον», έγραψε ο Ερό στο Τwitter εκφράζοντας «τη θλίψη του για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Ιταλία

Στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit αναφέρθηκε πριν λίγο ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi μέσω Twitter. «Πρέπει να την αλλάξουμε για να την κάνουμε πιο δίκαιη και ανθρώπινη. Αλλά η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, είναι το μέλλον μας» έγραψε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του μέσω Twitter.

«Οι συνέπειες του Brexit επί της πραγματικής οικονομίας θα είναι περιορισμένες», τονίζει σε ανακοινωθέν του το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και ότι «η αγορά των κρατικών ομολόγων σταθεροποιείται από τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως και από την πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ρώμης».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, από την μεριά του τονίζει ότι «το Brexit είναι ένδειξη δυσαρέσκειας όχι προς την Ευρώπη, αλλά προς όλη την πολιτική που ασκείται σήμερα, παντού».

«Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, ικανή να λύνει τα προβλήματα. Οι πολίτες δεν μισούν την Ευρώπη, μισούν αυτή την Ευρώπη. Μισούν την διαχείριση των τελευταίων χρόνων και μια πολιτική που δεν μπορεί να κατανοηθεί», ολοκλήρωσε ο Πρόντι, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού.

Η ψήφος της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ταρακουνήσει την Ευρώπη ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές που θα ενδυναμώνουν το μέλλον της Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι.

«Σε πολιτικό επίπεδο, είναι μια στιγμή κατά την οποία δεν μπορούμε να είμαστε αδρανείς» δήλωσε σε δημοσιογράφους. «Η απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων πρέπει να μας αφυπνίσει».

«Έχουμε χρέος να είμαστε ξεκάθαροι με τους Ευρωπαίους πολίτες και τις αγορές. Είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.

«Αφού αποφάσισε να βγει, η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει πράγματι να εξέλθει της Ένωσης, διότι το χειρότερο πράγμα θα ήταν η αβεβαιότητα. Η Ιταλία θα προτιμούσε σαφώς ένα διαφορετικό αποτέλεσμα, φυσικά η Μεγάλη Βρετανία παραμένει σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ και μια φίλη χώρα, αλλά η απόφαση εξόδου από την Ένωση ελήφθη και πρέπει να βρει εφαρμογή», θέλησε να καταστήσει σαφές ο Τζεντιλόνι.

Ισπανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί και να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας και τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit, δήλωσε σήμερα ο ασκών χρέη πρωθυπουργού στην Ισπανία Μαριάνο Ραχόι.

«Τώρα που επιτέλους βγαίνουμε από την οικονομική κρίση, πρέπει να μετατοπίσουμε την επικέντρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ανάγκες των πολιτών της, να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και την ανεργία», δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη τύπου.

«Αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να κάνει όλα τα κράτη-μέλη (της ΕΕ) να σκεφθούν πώς θα ενισχυθούν περισσότερο από ποτέ για να ανακτήσουν την ισχύ του αρχικού πνεύματος του ευρωπαϊκού σχεδίου καθώς και το ενδιαφέρον, τη συμπάθεια και την έλξη που νιώθουν οι πολίτες για αυτό», δήλωσε.

Ο Ραχόι είπε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ισπανία την Κυριακή, η χώρα θα παραμείνει δεσμευμένη στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Ολλανδία

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ δείχνει "μη αναστρέψιμη", δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ωθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει και σε άλλες χώρες της ένωσης.

"Η δυσαρέσκεια που βλέπετε στη Βρετανία υπάρχει επίσης σε άλλες χώρες", δήλωσε.

"Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ένα κίνητρο για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περισσότερη ευημερία", σημείωσε.

Ο Rutte, οι Φιλελεύθεροι του οποίου έρχονται δεύτεροι μετά το Κόμμα για την Ελευθερία του ακροδεξιού Γκέερτ Βίλντερς, υπογράμμισε επίσης ότι η διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι μακρά και πολλά θα εξαρτηθούν από το πως θα αντιδράσουν οι βρετανικές αρχές στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αυτού.

"Οι Βρετανοί θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν πότε θέλουν να αρχίσει η διαδικασία της αποχώρησης", σημείωσε. "Η διαδικασία μπορεί εξάλλου να μην αρχίσει πριν από τις γερμανικές εκλογές το ερχόμενο έτος", κατέληξε.

Φινλανδία

"Εφιάλτη" χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Alexander Stubb.

"Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Stubb, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Φινλανδίας το 2014-2015.

"Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα", πρόσθεσε.

Πολωνία

Πρέπει να γίνει το παν ώστε να μην αποχωρήσουν άλλες χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ.

"Θα πρέπει να γίνει το παν για να προληφθεί να αποχωρήσουν άλλες χώρες" από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ντούντα, προσθέτοντας ότι η Πολωνία θέλει να διατηρήσει τους οικονομικούς και αμυντικούς της δεσμούς με τη Βρετανία.

Ο Ντούντα επανέλαβε εξάλλου ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε νομοθετικές λύσεις που θα βοηθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες Πολωνούς που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Το φράγκο ανέβηκε για λίγο στο υψηλότερο επίπεδό του έναντι του ζλότι εδώ και ενάμιση χρόνο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Δεν θα υπάρξει πιθανώς άμεσα κάποιος αντίκτυπος για τους Πολωνούς που ζουν στη Βρετανία από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς μπορεί να χρειαστεί 2 έως και 15 χρόνια για να διαπραγματευτεί το Λονδίνο τις νέες σχέσεις του με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Βίτολντ Βατσικόφσκι σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο μπορεί να καταλήξει σε "καταστροφή" αν οι χώρες της ευρωζώνης επιδιώξουν μια περαιτέρω ολοκλήρωση μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και αρχίσουν να αντιμετωπίζουν την υπόλοιπη ΕΕ ως "βιτρίνα".

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα συνθήκη μετά την ψήφο στη Βρετανία υπέρ της εξόδου από την Ένωση, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος Γιάροσλαβ Κατσίνσκι.

"Το Brexit είναι ένα πολύ άσχημο γεγονός, η θέση της Πολωνίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Κατσίνσκι σε συνέντευξη Τύπου.

"Το συμπέρασμα είναι προφανές: χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη", είπε.

Τσεχία

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα υπογράμμισε σήμερα πως η έξοδος της Βρετανίας δεν είναι το τέλος της ΕΕ, καλώντας παράλληλα να υπάρξει μια Ένωση "πιο ευέλικτη και λιγότερη γραφειοκρατική".

"Παρά την απογοήτευση που αισθάνονται πολλοί από εμάς (...) πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου και οπωσδήποτε όχι το τέλος της ΕΕ", ανέφερε ο Σομπότκα στη σελίδα του στο Facebook.

"Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει γρήγορα, όχι γιατί έφυγε η Βρετανία, αλλά γιατί το ευρωπαϊκό σχέδιο χρειάζεται να υποστηριχθεί πολύ περισσότερο από τους πολίτες", συνέχισε.

"Η Ευρώπη πρέπει να είναι πιο επιχειρησιακή, ευέλικτη, λιγότερο γραφειοκρατική και περισσότερο ευαίσθητη στην ποικιλία που αντιπροσωπεύουν οι χώρες μέλη", εκτίμησε ο επικεφαλής της τσεχικής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Brexit είναι ένα παράδειγμα τού τι γίνεται όταν οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν εξηγούν επαρκώς τη δράση τους στους πολίτες.

Ορισμένοι πολιτικοί στην Τσεχία, στη χώρα των 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων που εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, βρήκαν την ευκαιρία για να επιτεθούν στην ΕΕ.

"Συγχαίρω τους Βρετανούς για την ελεύθερη επιλογή τους", έγραψε στο Twitter ο ευρωβουλευτής Πετρ Μαχ, επικεφαλής ενός δεξιού κόμματος, των Ελεύθερων Πολιτών, που τάσσεται υπέρ ενός Tchexit στη σελίδα του στο Facebook.

Ο πρωθυπουργός Σομπότκα είχε προειδοποιήσει πριν από λίγο καιρό ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα μπορούσε να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση στη χώρα του για ένα Tchexit.

Τρεις στους πέντε Τσέχους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου STEM που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την ένταξη στην ΕΕ και το 62% θα ψήφιζε κατά της ΕΕ σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

Οι ευρωσκεπτικιστικές τάσεις ενισχύθηκαν πρόσφατα στην Τσεχική Δημοκρατία λόγω της μεταναστευτικής κρίσης, με την πλειονότητα των Τσέχων να τάσσονται κατά της υποδοχής προσφύγων την οποία ζητούν οι Βρυξέλλες.

Την ανάγκη να παραμείνουν τα υπόλοιπα 27 κράτη ενωμένα υπογραμμίζουν τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα

Την ανάγκη να παραμείνουν τα υπόλοιπα 27 κράτη ενωμένα μετά το βρετανικό δημόψηφισμα για το Brexit υπογραμμίζουν τα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόσεφ Ντολ και ο επικεφαλής της πολιτικής του ομάδας στο Ευρωκοινοβουλίο Μάνφρεντ Βέμπερ, σε δήλωσή τους ,υπογραμμίζουν τη δέσμευση του κεντροδεξιού κόμματος "στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ" και τη διαδικασία περαιτέρω ενοποίησης. O Γ. Ντολ επισήμανε πως το ΕΛΚ θα υπερασπιστεί "τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η ελεύθερη κυκλοφορία". "Σεβόμαστε, αλλά, παράλληλα, λυπόμαστε για την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων. Το αποτέλεσμα θα ζημιώσει και τις δύο πλευρές. Αλλά ήταν μια βρετανική ψήφος και όχι μια ευρωπαϊκή ψήφος. Οι πολίτες στα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη" δήλωσε ο Μ. Βέμπερ, προσθέτοντας πως υπάρχουν σαφείς πλειοψηφίες υπέρ του ευρωπαϊκού σχεδίου και πως βασικός στόχος είναι να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά ο αυξανόμενος εθνικισμός και λαϊκισμός".

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κάνει λόγο για ανάγκη "αλλαγών" που θα φέρουν την Ευρώπη "πιο κοντά στους πολίτες της". "Είδαμε όλοι που έφερε την Ευρώπη η λιτότητα που επιβάλλεται από τα δεξιά κόμματα. Εργαζόμαστε πάνω σ'' έναν οδικό χάρτη που θα επανακαθορίσει τις άμεσες προτεραιότητες της ΕΕ" δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΚ Σεργκέι Στάνισεφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

- J. Biden: H σχέση μας με το Λονδίνο θα διαρκέσει
Βέλγιο: Δεν χρειάζεται να είμαστε εκδικητικοί, αλλά η επιλογή τους θα έχει συνέπειες
- Σοκαρισμένη και έκπληκτη η Αυστρία
- Εξαιρετικά ανήσυχος για τον κίνδυνο από το Brexit για την παγκόσμια οικονομία ο Ιάπωνας ΥΠΟΙΚ
- Τουρκία: Έχει αρχίσει η διάλυση της ΕΕ
- Το Κρεμλίνο ελπίζει στη βελτίωση των σχέσεων Ρωσίας - Βρετανίας
- Το Πεκίνο ελπίζει σε μια γρήγορη συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ