Διχασμένη η Βέλγικη κυβέρνηση για τα μέτρα κατά του κορονοϊού - Κάλεσμα σε διάλογο

Διχασμένη η Βέλγικη κυβέρνηση για τα μέτρα κατά του κορονοϊού - Κάλεσμα σε διάλογο

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου κάλεσε σε δημόσιο διάλογο σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, μετά τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων για τον κορονοϊό που κατέληξαν σε βίαια επεισόδια στις Βρυξέλλες, χθες Κυριακή. Ο Ντερμάνιε, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την οικονομία, κάλεσε σε «κοινωνικό διάλογο».

«Πρέπει να γίνει αυτός ο δημόσιος διάλογος, επειδή γνωρίζουμε ότι θα ζήσουμε με τον ιό για μήνες, ακόμα και χρόνια. Δεν μπορούμε να αυτοπεριοριστούμε σε μεσοπρόθεσμα μέτρα», ανέφερε ο ίδιος. 

Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός

 

Ο επτακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του Βελγίου εμφανίζεται διχασμένος ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για όλους, αν και συμφώνησε να εισαγάγει υποχρεωτικά εμβόλια για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Την Κυριακή, εκτιμάται ότι 35.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες για να διαδηλώσουν κατά του Covid Safe Pass, εφαρμογή, η επίδειξη της οποίας είναι απαραίτητη για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια.

Κάτω από το σύνθημα «μαζί για την ελευθερία», πολλοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τους περιορισμούς του Covid γενικά, οι οποίοι έγιναν αυστηρότεροι την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι μολύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Κανόνια νερού και δακρυγόνα κατά διαδηλωτών

 

Την Κυριακή, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί κοντά στα κεντρικά γραφεία της ΕΕ, και πετούσαν κροτίδες, έσπασαν αυτοκίνητα και έβαζαν φωτιά σε κάδους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 42 άτομα, ενώ ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο χέρι. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.