Διίστανται οι απόψεις των σεισμολόγων

Διίστανται οι απόψεις των σεισμολόγων

Διιστάμενες απόψεις εμφανίζουν οι σεισμολόγοι ως προς το επίκεντρο του σεισμού καθώς και για το αν ήταν ή όχι ο κύριος.

Συγκεκριμένα, οι σεισμολόγοι δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή εάν πρόκειται να ακολουθήσει και άλλος, ενώ οι απόψεις διίστανται και για το αν η δόνηση προήλθε από το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999 ή όχι.

Λέκκας: Δεν είμαστε σίγουροι ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το ρήγμα της Πάρνηθας

Επιφανειακός σεισμός της τάξης των 5,1 ρίχτερ ήταν η δόνηση στην Αθήνα, ανέφερε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Τσελέντης: Ήταν ο κύριος σεισμός, αναμένονται μετασεισμοί

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης λίγο αργότερα ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε κοντά στα Δερβενοχώρια, περίπου στην περιοχή που έγινε ο σεισμός του 1999. Το εστιακό βάθος ήταν στα 13 χλμ. για αυτό και έγινε αισθητός. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός και ότι αναμένονται μετασεισμοί. «Κατά τη δική μου εκτίμηση ήταν το κύριο γεγονός, ενώ αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολυθία» ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Β. Καρακώστας: Το επίκεντρο εντοπίζεται δυτικά εκείνου του μεγάλου σεισμού του 1999

Για σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και τη Μαγούλας έκανε λόγο και ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται δυτικά εκείνου του μεγάλου σεισμού του 1999.

Όπως τόνισε πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική ένταση που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής, με τους μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει να είναι πολύ μικρότερης έντασης.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι οι εκτιμήσεις που γίνονται μέχρι ώρας αλλά και τα στοιχεία δεν μπορούν να είναι σαφή, σε κάθε περίπτωση το εστιακό βάθος σίγουρα είναι άνω μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, χαρακτηριστικό ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

Κ. Παπαζάχος: Στην Πάρνηθα το επίκεντρο 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Σκορδίλης: Δεν ξέρουμε πώς μπορεί να εξελιχθεί 

"Η διέγερση βρίσκεται σε εξέλιξη, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχαμε μετά από τον σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 15.11 με μέγεθος 4,2 βαθμών. Ο χώρος ο οποίος έχει διεγερθεί έχει ένα μήκος περίπου πέντε με έξι χιλιόμετρα που φαίνεται ότι αυτό είναι το μήκος του σεισμικού ρήγματος που έδωσε το συγκεκριμένο σεισμό" δήλωσε στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, για τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14.13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Υπογράμμισε επίσης ότι, «ένα τέτοιο μήκος σεισμού δεν δικαιολογεί εκδήλωση σεισμού μεγαλύτερου από αυτόν που έχει γίνει ως τώρα, αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα που έχουμε μέχρι στιγμής".

Σύμφωνα με τον κ Σκορδίλη, ο σεισμός έγινε "κοντά στη βορειοδυτική απόληξη του ρήγματος που έδωσε τον σεισμό του 1999. Δεν έχουμε διέγερση γειτονικής περιοχής ή κάποιου άλλου ρήγματος", πρόσθεσε.