Δήμας: Χτίζουμε «γέφυρες συνεργασίας» με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού

Δήμας: Χτίζουμε «γέφυρες συνεργασίας» με τους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού

Προνόμιο της Ελλάδας ο μεγάλος αριθμός διακεκριμένων επιστημόνων στο εξωτερικό, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, σε συναντήσεις του στη Βοστώνη, με στόχο τη σύνδεση και δικτύωση της ιδιαίτερα δραστήριας κοινότητας των Ελλήνων της Βοστώνης με την Ελλάδα.χ

Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Δήμας ήδη έχουμε αρχίσει να αξιοποιούμε τη γνώση, τη δικτύωση, την εμπειρία αλλά και την πρόθεση τους να συνδράμουν και χτίζουμε "γέφυρες συνεργασίας" μαζί τους, τονίζοντας ότι έχουμε τις δυνατότητες και τη βούληση να δημιουργήσουμε ένα πολύ ισχυρό και διαδραστικό πλέγμα συνεργείων στην έρευνα και την καινοτομία.

Ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τα ιδρυτικά μέλη του HIAS (Hellenic Institute of Advanced Studies) στο ελληνικό προξενείο της Βοστώνης, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη. Οι κ.κ. Δήμας και Φραγκογιάννης είχαν συζητήσεις με τους καθηγητές Ευθύμιο Καξίρα, Πέτρο Κουμουτσάκο (Harvard), Δημήτρη Μπερτσιμά και Μιχάλη Τριανταφύλλου (ΜΙΤ) για το ρόλο και τις δράσεις του HIAS, αλλά και τη δυνατότητα εντονότερης παρουσίας του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Δήμα ήδη έχουν γίνει τα πρώτα σημαντικά βήματα συνεργασίας στο κομμάτι της ρομποτικής.

Παράλληλα σε συνάντησή τους με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (MIT), ο οποίος εξειδικεύεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για το πώς δημιουργείται στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά ένα ινστιτούτο τεχνητής νοημοσύνης, στο οποίο θα είναι επικεφαλής ο ίδιος και θα συμμετέχουν και άλλοι καταξιωμένοι επιστήμονες. 

Όπως αναφέρει ο κ. Δήμας, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Hellenic Innovation Network, του οποίου το έργο εξήρε, παρουσίασαν σε περισσότερους από 120 Έλληνες της διασποράς (ακαδημαϊκούς, φοιτητές, ερευνητές, startuppers, επιχειρηματίες κα) την αλλαγή σελίδας που συντελείται σήμερα στην Ελλάδα.

«Η χώρα αποτελεί πλέον επενδυτικό προορισμό που προσελκύει εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια από το χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών» , καταλήγει ο κ. Δήμας.