Δημιουργούνται Covid Free χώροι - Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις
Εμβολιασμένοι

Δημιουργούνται Covid Free χώροι - Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις

Δυνατότητα στους ιδιοκτήτες μαζικών χώρων, όπως οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι συναυλίες, τα φεστιβάλ και οι αθλητικές εκδηλώσεις να λειτουργούν  μόνο για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, θα παρέχουν οι διευκολύνσεις που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση. Εάν το επιλέξουν, τότε ο χώρος τους θα χαρακτηρίζεται ως Covid Free και δε θα υπάρχουν περιορισμοί. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ανακοινώσεις για τις διευκολύνσεις θα γίνουν αύριο, πιθανότατα από τον ίδιο το πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να σηκώσει ο ίδιος σε επικοινωνιακό επίπεδο το βάρος της δημοσιοποίησης του προγράμματος διευκολύνσεων, καθώς εκτιμά ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά κομβική συγκυρία για τη χώρα σε σχέση  με το εμβολιαστικό της πρόγραμμα.

Πιθανότατα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, από το Μέγαρο Μαξίμου, θα δημοσιοποιήσει το βασικό πλαίσιο που θα αφορά στα λεγόμενα "προνόμια" των εμβολιασμένων.

Κεντρικός στόχος, να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ώστε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το τείχος ανόσιας να φτάσει περίπου στο 75%. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανακοινώσεις μεταξύ άλλων θα αναφέρουν ότι :

  • Παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες χώρων όπως  οι κινηματογράφοι, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ, καθώς επίσης και αθλητικών εκδηλώσεων, να λειτουργούν μόνο για όσους έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων. Στην περίπτωση αυτή, οι χώροι θα χαρακτηρίζονται ως Covid Free. Οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς κανένα μέτρο και η  λειτουργία των χώρων θα γίνεται με αυξημένη πληρότητα. 
     
  • Ο έλεγχος εμβολιασμού θα γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης, στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού.
     
  • Εάν επιλέξουν  πάλι  οι ιδιοκτήτες των χώρων να δέχονται ανεμβολίαστους πολίτες, τότε θα λειτουργούν με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις και περιορισμούς στην πληρότητα των χώρων.
     
  • Σε πρώτη φάση, οι  κλειστοί  χώροι  εστίασης θα επαναλειτουργήσουν κυρίως για τους εμβολιασμένους. Εξαίρεση θα αποτελέσουν όλοι οι χώροι  που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης για τις συναλλαγές τους με το κράτος  όπως οι δημόσιες υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα  σούπερ μάρκετ, οι τράπεζες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μένει να μαθαίνουμε το χρονοδιάγραμμα όλων των παραπάνω κινήσεων. 

Την ίδια ώρα στην τελική της φάση βρίσκεται η επεξεργασία της διαφημιστικής καμπάνιας  προκειμένου να πειστούν και οι πλέον δύσπιστοι. Η ενημέρωση θα έχει ως κεντρικό στοιχείο τους κινδύνους που κρύβει η μετάλλαξη. 

Μεγάλο στοίχημα πάντως  παραμένει το  θέμα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, με χρονικό ορίζοντα τον Σεπτέμβριο.  Θα εφαρμοστεί σε συγκεκριμένους ομάδες εργαζόμενων όπως σε αυτούς που δουλεύουν σε μονάδες ηλικιωμένων κ.α.