Δημόπουλος:  Προστατευμένοι από την Όμικρον οι πλήρως εμβολιασμένοι

Δημόπουλος: Προστατευμένοι από την Όμικρον οι πλήρως εμβολιασμένοι

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ακόμα και με συνοσηρότητες, θα έχουν ηπιότερη νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον τόνισε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Τα δεδομένα ακόμα για τη νόσο που προκαλεί η Όμικρον σε συγκεκριμένες ηλικίες δεν είναι πλήρη, αλλά η λογική λέει πως ο πλήρως εμβολιασμένος ακόμα και με συνοσηρότητες θα έχει ηπιότερη νόσηση» ανέφερε ο κ. Δημόπουλος. Όπως ειπε, από περιστατικά που αναφέρονται στα νοσοκομεία για άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα, φαίνεται ότι η νόσηση είναι ήπια.

Είναι σημαντικό να φανεί αν η Όμικρον μας προφυλάσσει από τη νόσηση, αντίθετα με τη Δέλτα, αναμένοντας αποκλιμάκωση όπως στη Νότιο Αφρική. Αναφορικά με το αν μπορεί κάποιος να επαναμολυνθεί με Όμικρον, διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό.

Καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο θα παίξει το ποσοστό του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού το οποίο θα βγει εκτός υπηρεσίας επειδή μολύνθηκε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να νοσήσει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, απάντησε ότι αυτό θα είναι του ενοϊκό σενάριο, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν κράτη σε Ασία-Αφρική με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού όπου ενέχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα μετάλλαξη.

Ανέφερε δε ότι η νόσος φαίνεται να είναι πιο ήπια σε νεαρότερες ηλικίες και άτομα που έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο άτομα ανεμβολίαστα, μεγάλης ηλικίας με συννοσυρότητες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο. «Το βλέπουμε καθημερινά καθώς το 90% στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή ανεπαρκώς εμβολιασμένοι», σημείωσε.

Για την αξιοπιστία των self test αλλά και των rapid test, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι δεν μας εξασφαλίζουν 100%, με αφορμή και τις δηλώσεις Φάουτσι,  γι' αυτό και όπως είπε συνιστά μεγαλύτερη προσοχή εν όψει των εορτών. «Αν κάποιος έχει τα παραμικρά συμπτώματα που συνάδουν με κοινό κρυολόγημα, να σκεφτεί την Όμικρον και να αποφύγει την επαφή με άλλους», τόνισε χαρακτηριστικά.