Το δημοψήφισμα ισχύει, η ανεξαρτησία μπορεί να περιμένει, διαμηνύει ο Barzani

Το δημοψήφισμα ισχύει, η ανεξαρτησία μπορεί να περιμένει, διαμηνύει ο Barzani

«Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί να ακυρώσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Masoud Barzani, απαντώντας στις πιέσεις που δέχεται. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, πρότεινε «λύση μέσω διαλόγου και υπομονής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να ανακηρύξει άμεσα την ανεξαρτησία της περιοχής της οποίας ηγείται, παρά το συντριπτικό «ναι» των συμπατριωτών του.

«Είμαστε έτοιμοι για ένα ευρύτατο διάλογο, με ανοιχτή ατζέντα και σε συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα με τη Βαγδάτη», δήλωσε ο Barzani, για να προσθέσει ότι «επιθυμεί να φτάσει σε μια συμφωνία μετά το στάδιο του δημοψηφίσματος, μέσω διαλόγου και υπομονής». 

Ο Barzani έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της βουλής του Ιράκ, Salim al-Jabouri, ο οποίος τον επισκέφθηκε στο Ερμπίλ. «Δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν από τους γείτονές μας, ούτε την Τουρκία ούτε το Ιράν. Θέλουμε να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε τις φιλικές, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις με τις χώρες που βρίσκονται γύρω μας», πρόσθεσε, την ώρα που Άγκυρα και Τεχεράνη απειλούν ακόμη και με στρατιωτική επέμβαση. 

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει ζητήσει από τον Barzani να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από την έναρξη οποιωνδήποτε συνομιλιών, εντός του συντάγματος της χώρας, που δεν προβλέπει διάσπασή της. Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι έχουν θέσει ως προϋπόθεση τη μη εφαρμογή κανενός είδους κυρώσεων σε βάρος τους.