Δημοτικό συμβούλιο Μαριούπολης: Προειδοποιεί για εκδήλωση χολέρας στην πόλη

Δημοτικό συμβούλιο Μαριούπολης: Προειδοποιεί για εκδήλωση χολέρας στην πόλη

Το ουκρανικό δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης προειδοποίησε σήμερα για την εμφάνιση χολέρας, δυσεντερίας και άλλων σοβαρών επιδημιών στην πόλη ως αποτέλεσμα των σφοδρών μαχών. «Περίπου 100 χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης κινδυνεύουν όχι μόνο λόγω των βομβαρδισμών, αλλά και λόγω των αφόρητων ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης», αναφέρει σε έκθεσή της, όπως μετέδωσε το ουκρανικό μέσο «NYXTA».

«Οι κατακτητές αδυνατούν να προσφέρουν στον υπάρχοντα πληθυσμό τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Ή απλά δεν ενδιαφέρεται για αυτό. Μπλοκάρουν όλες τις προσπάθειες εκκένωσης. Και χωρίς αυτό, οι άνθρωποι θα πεθάνουν. Άλλωστε, τώρα στην ερειπωμένη Μαριούπολη μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης. Απαιτείται άμεση και πλήρης εκκένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βαντίμ Μποτσένκο σε ανάρτησή του στο Telegram

«Τόσο ισχυρές και θανατηφόρες επιδημίες θα μπορούσαν σύντομα να ξεσπάσουν στην πόλη - λόγω της έλλειψης κεντρικής παροχής νερού και αποχέτευσης, της αποσύνθεσης χιλιάδων πτωμάτων κάτω από τα ερείπια, της καταστροφικής έλλειψης πόσιμου νερού και τροφίμων», αναφέρει και το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης..
 

Οι ουκρανικές αρχές είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για ανθυγιεινές συνθήκες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο  Μαριούπολη. « Οι συνθήκες υγιεινής  αποτελούν μια θανάσιμη απειλή» τόνισε ο δήμαρχος στο Telegram, προειδοποιώντας ότι «θα μπορούσαν να ξεσπάσουν θανατηφόρες επιδημίες στην πόλη λόγω της έλλειψης κεντρικού συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης, χιλιάδων νεκρών που σαπίζουν κάτω από τα ερείπια και της καταστροφικής έλλειψης πόσιμου νερού».

Πριν τον πόλεμο, η πόλη είχε περίπου 450.000 κατοίκους. Μετά από εβδομάδες σκληρών μαχών, ο ρωσικός στρατός ελέγχει τώρα την πόλη στην Αζοφική Θάλασσα. Πολλά κτίρια και υποδομές καταστράφηκαν στις μάχες από πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές.

Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν βίαιες επιθέσεις στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal. Εικόνες από την εταιρεία Planet Labs δείχνουν ότι ένα κεντρικό κτίριο στο εκτεταμένο συγκρότημα υπέστη σοβαρές ζημιές από βομβαρδισμούς.