Διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία, 14 νεκροί - Υποψίες ότι σχεδίαζαν επίθεση με φιάλες βουτανίου

Διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στην Ισπανία, 14 νεκροί - Υποψίες ότι σχεδίαζαν επίθεση με φιάλες βουτανίου

Έξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν τη νύκτα όταν αυτοκίνητο κατευθύνθηκε εναντίον του πλήθους στον παραλιακό δρόμο θερέτρου της Καταλονίας Καμπρίλς. Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο δικαστική πηγή της Καταλονίας, οι αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρχε ένας πυρήνας 12 ατόμων που οργάνωσε τις επιθέσεις, ενώ υπήρχε σχεδιασμός για τη χρήση φιαλών με αέριο.  Ειδικότερα, στην πόλη Αλκανάρ ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία ανακαλύφθηκαν στη συνέχεια περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου. Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι οι κάτοικοι του σπιτιού είναι πιθανόν ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς χρησιμοποιώντας φιάλες αερίου, τις οποίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν με κάποιο βαν σε πολυσύχναστο μέρος.

Η δεύτερη αυτή επίθεση, που κατά τα πρότυπα της επίθεσης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη και λίγες ώρες αργότερα, πραγματοποιήθηκε περί τις 02.00 τη νύκτα στην τουριστική πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά, ωστόσο λίγο αργότερα, ο κυβερνήτης της επαρχίας ανακοινωσε ότι οι ζώνες ήταν ψεύτικες.

«Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και κτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν. Δύο από τους πολίτες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ένας 17χρονος ο κύριος ύποπτος για την επίθεση στη Βαρκελώνη

Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε και επίσημα ότι αναζητά τον 17χρονο Moussa Oukabir, ως τον κύριο ύποπτο για τη χθεσινή επίθεση στο κέντρο της Βαρκελώνης.

Πρόκειται για τον μικρότερο αδελφό του Driss Oukabir που έχει ήδη συλληφθεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο 17χρονος φέρεται να έκλεψε την ταυτότητα του αδερφού του για να νοικιάσει τα λευκό βαν με το οποίο το απόγευμα της Πέμπτης επιτέθηκε σε περαστικούς στη Βαρκελώνη.

Οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί για τη φερόμενη εμπλοκή τους στις επιθέσεις στις ισπανικές πόλεις Βαρκελώνη και Καμπρίλς, δεν είχαν προηγούμενη εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης της ισπανικής εισαγγελίας Χαβιέρ Θαραγόθα.

«Δεν υπάρχουν έρευνες στις οποίες να αναφέρονται τα ονόματά τους», δήλωσε ο Θαραγόθα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

Επίσης, σύμφωνα με το Cadena Ser, οι καταλανικές αρχές αναζητούν ένα τρίτο όχημα, ένα βαν, και δύο ανθρώπους σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, μετά τη σύλληψη ενός τρίτου υπόπτου.

 

Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται, αλλά δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς. Η αστυνομία είπε ότι οι ύποπτοι στην Καμπρίλς είχαν σχέση με την επίθεση του φορτηγού στην Βαρκελώνη.

Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόν, η αστυνομία εξακολουθεί να καταζητεί τον οδηγό της χθεσινής επίθεσης και πως δεν έχει στη διάθεσή της στοιχεία «για τις δυνατότητές του να βλάψει».

«Το ξέρουμε, το έδειξαν ότι η βούλησή τους είναι να κάνουν κακό», συνέχισε ο επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης προσθέτοντας πως «τις επόμενες ώρες θα υπάρξουν αποτελέσματα», δεδομένης της «δουλειάς που κάνει η αστυνομία».

Νέα σύλληψη για την επίθεση στη Βαρκελώνη

Ήδη έχει ξεκινήσει μια τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για το άτομο που οδηγούσε το φορτηγάκι στην επίθεση στη Βαρκελώνη. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 4 συλλήψεις, με την τελευταία να ανακοινώνεται το μεσημέρι.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελώνη ενώ ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί με τους πλέον των 100 τραυματιών, δήλωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των ισπανικών αρχών, ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τρεις Γερμανοί και ένας Βέλγος υπήκοος. Οι τραυματίες προέρχονται από 18 διαφορετικές εθνικότητες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Γάλλοι, 26 τον αριθμό, 11 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχουν τέσσερις Αυστραλοί, ένας υπήκοος Χονγκ Κονγκ, ένας Ιρλανδός Australians και τέσσερις Φιλιππινέζοι.

Το πρακτορείο Amaq του Ισλαμικού Κράτους δήλωσε, "Οι δράστες της επίθεσης της Βαρκελώνης είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και διεξήγαγαν την επιχείρηση σε ανταπόκριση στο κάλεσμα για την στοχοποίηση κρατών της συμμαχίας", αναφερόμενο σε μια συμμαχία εναντίον της σουνιτικής μαχητικής οργάνωσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ισπανία έχει αποστείλει αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τις τοπικές δυνάμεις στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν συμμετέχει σε επιχειρήσεις εδάφους.

Εχθές, παγκόσμιο αποτροπιασμό προκάλεσε η τρομοκρατική επίθεση του ISIS στη Βαρκελώνη, που άφησε πίσω της 13 νεκρούς και 100 τραυματίες. Ένα άσπρο βανάκι Fiat, με πιθανότατα έναν ή δύο επιβαίνοντες έπεσε πάνω σε τουρίστες αλλά και πολίτες, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της πόλης, την Las Ramblas.

Έκρηξη με έναν νεκρό στην πόλη Αλκανάρ

Οι κάτοικοι ενός σπιτιού στην παραλιακή πόλη Αλακανάρ, όπου ένα άτομο σκοτώθηκε σε έκρηξη, προετοίμαζαν εκρηκτικά με βάση γκαζάκια, είπε αστυνομική της Καταλονίας.

Η αστυνομία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η έκρηξη, περίπου 100 χλμ νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης στο Αλκανάρ, σχετίζεται με την επίθεση με φορτηγάκι κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άτομα.

Εκδήλωση στο κέντρο της Βαρκελώνης στη μνήμη των θυμάτων

Ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στην καρδιά της Βαρκελώνης στην Plaza de Catalonia όπου θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της επίθεσης.

Mariano Rajoy: Η επίθεση στη Βαρκελώνη είναι αποτέλεσμα "τζιχαντιστικής τρομοκρατίας"

Η επίθεση με φορτηγάκι χθες στη Βαρκελώνη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα είναι "τζιχαντιστική τρομοκρατία" που απαιτεί μια διεθνή ανταπόκριση, είπε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

"Σήμερα η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας είναι η κύρια προτεραιότητα για ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες όπως η δική μας. Αποτελεί παγκόσμια απειλή και η ανταπόκριση πρέπει να είναι διεθνής", δήλωσε ο Ραχόι σε συνέντευξη τύπου στη Βαρκελώνη.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα καλέσει τα άλλα ισπανικά κόμματα να επαναβεβαιώσουν τη συμφωνία καταπολέμησης της τρομοκρατίας της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: David Ramos / Staff/ Getty Images/Ideal Images

Anadolu Agency / Contributor/Getty Images/Ideal Images

Carl Court / Staff/ Getty Images/Ideal Images

Διαβάστε ακόμα:

- Καταδίκη και μηνύματα αλληλεγγύης από την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο