Διψήφια η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - Διπλάσια τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ
Δημοσκόπηση Κάπα Research:

Διψήφια η διαφορά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - Διπλάσια τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρείται καλύτερος εκφραστής του κεντρώου χώρου και τον νέο Νίκο Ανδρουλάκη να ακολουθεί, η δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα research έρχεται να αναδείξει την αναμενόμενη αύξηση των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογική διαδικασία που ακολουθήθηκε. Διψήφια διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα να παραμένει τρίτος μετά τον Κανένα.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε για το in.gr δείχνουν διπλασιασμό των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ. Αποτέλεσμα αναμενόμενο αφού στο σύνολό τους οι αναλυτές έχουν αναφέρει ότι το γεγονός πως τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στο συγκεκριμένο κόμμα θα οδηγούσαν σε αύξηση του ποσοστού του.

Άλλωστε η αύξηση αυτή είχε καταγραφεί και στις δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν τους δύο εκλογικούς γύρους και από άλλες εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Σύμφωνα τώρα συνολικά με τη δημοσκόπηση η ΝΔ καταγράφει μια πτώση των ποσοστών της, κάτι που θεωρείται φυσικό αν υπολογιστεί η κυβερνητική φθορά των 2,5 χρόνων αλλά και οι κρίσεις που έχει κληθεί και καλείται να αντιμετωπίσει.

Εν τούτοις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει αντιθέτως εμφανίζει και μια ελάχιστη μεν, πτώση δέ έναντι του ΚΙΝΑΛ που αυξάνει τα ποσοστά του.

Εντύπωση προκαλεί και το ερώτημα αναφορικά με το ποιος πολιτικός αρχηγός εκτιμάται πως είναι καλύτερος εκφραστής του κεντρώου χώρου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται πρώτος και να ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρωτιά ΝΔ με 33,8%

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,8% (από 36,7%), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,5% (23,6%), το Κίνημα Αλλαγής 11,6% (6,2%), το ΚΚΕ 6% ( 5%), η Ελληνική Λύση 3,7% (3,6%), το Μέρα 25 3% από 2,8%). Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,1%,το Λευκό/Άκυρο 1% και δεν απαντώ/ δεν θα ψηφίσω 2,8%.
 


Παράσταση νίκης και καταλληλότερος

 

Η παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ εμφανίζεται ισχυρή με το 61% να πιστεύει ότι θα βγει πρώτη στις επόμενες εκλογές, έναντι 21% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 4% για άλλο κόμμα.
 


Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 39% έναντι 23% του Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 9%. Από 3% συγκεντρώνουν ο πρόεδρος του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας 3%, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο Γιάννης Βαρουφάκης ενώ 15% απαντούν «κανένας».

Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, η διαφορά τους σχεδόν διπλασιάζεται: 42% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 26% για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ «κανένας» απαντά το 30%.

Στο 28% ανέρχεται το ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι και θα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν μετά την προκήρυξη των εκλογών. Από αυτούς το 24% ταλαντεύεται μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ και το 16% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Μόλις το 3% απαντά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Η μάχη για το κέντρο

 

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της ΚΑΠΑ Research για τη μάχη στον χώρο του κέντρου. Το 33% θεωρεί καλύτερο εκφραστή του κεντρώου χώρου σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 28% τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και το 20% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Ως προς το ποιος θεωρείται καλύτερος εκφραστής του χώρου της Κεντροαριστεράς, ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 51% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 35%.
 


Μάλιστα, ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζεται ως πιο γνήσιος εκφραστής της κεντροαριστεράς και από σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα το 79% του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι εκφράζει καλύτερα την Κεντροαριστερά ο Τσίπρας, αλλά ένα 15% θεωρεί τον Ανδρουλάκη. Στο σχετικό ερώτημα στους ψηφοφόρους ΝΔ το 76% θεωρούν ότι είναι καλύτερος εκφραστής της κεντροαριστερά ο Ανδρουλάκης έναντι μόλις 8% του Αλέξη Τσίπρα.

Τέλος, από τη δεξαμενή του ΚΙΝΑΛ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 88% και ο Αλέξης Τσίπρας 11%, ενώ από το ΚΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 40% και 35% ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ενδιαφέρον το ερώτημα για τις αλλαγές που τυχόν να φέρει στο πολιτικό σκηνικό το ΚΙΝΑΛ. Στο ερώτημα «εσείς θέλετε να ενισχυθεί εκλογικά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ; Αν ναι, εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ;» το 40% απαντά «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», το 22% «Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας», το 17% Πρέπει να ενισχυθεί εις βάρος και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και το 17% «Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενισχυθεί το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ».

Σχετικά με την άποψη του δείγματος για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το 26% απαντά «θετικά», το 35% «μάλλον θετικά», το 14% «μάλλον αρνητικά», το 11% «αρνητικά». Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 75% από τη ΝΔ απαντά πως κρίνει θετική ή μάλλον θετική» την εκλογή, από το ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αυτό είναι στο 43% , στο ΚΙΝΑΛ 77%, στο ΚΚΕ 53%, στη Ελληνική Λύση 67% και 53% στο Μερα25.