Δολοφόνησαν φρουρό πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Βέλγιο

Δολοφόνησαν φρουρό πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Βέλγιο

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης ένας φρουρός ασφαλείας πυρηνικών εγκαταστάσεων δολοφονήθηκε, ενώ του  έκλεψαν το πάσο του στην Charleroi, αναφέρει η Βελγική εφημερίδα La Derniere Heure.

Η δολοφονία ήρθε στο φως της δημοσιότητας μόλις σήμερα και ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρχές καθώς το πάσο που κλάπηκε παρέχει πρόσβαση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ελήφθησαν άμεσα μέτρα ώστε να απενεργοποιηθεί το πάσο. Η βελγική αστυνομία διεξάγει έρευνες για να διαπιστώσει αν το κίνητρο για τη δολοφονία ήταν το πάσο του φρουρού ασφαλείας.

Πρόκειται για μια δύσκολη και ευαίσθητη έρευνα για τις βελγικές αρχές καθώς, όπως αποκαλύφθηκε μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρυξελλών στις 22 Μαρτίου, οι δράστες ετοίμαζαν χτύπημα σε πυρηνικούς σταθμούς στην Ευρώπη.    

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα η Derniere Heure τρομοκράτες παρακολουθούσαν τον επικεφαλής του προγράμματος πυρηνικής έρευνας και ανάπτυξης.

Για τον κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης προειδοποιεί αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο συντονιστής της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Gilles de Kerchove, σε συνέντευξή του στη La Libre Belgique  εκτιμά πως μέσα στην επόμενη πενταετία υπάρχει πιθανότητα οι τζιχαντιστές να αποκτήσουν τον ελέγχου ενός πυρηνικού σταθμού.

Ο κ. de Kerchove δήλωσε πως δεν θα εκπλαγεί «εάν πριν παρέλθουν πέντε χρόνια γίνουν απόπειρες να χρησιμοποιηθεί το ίντερνετ για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, με την απόκτηση μεταξύ άλλων του ελέγχου κέντρου διαχείρισης ενός πυρηνικού σταθμού, ενός κέντρου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας ή της αλλαγής πορείας των σιδηροδρομικών γραμμών».

Ο κ. de Kerchove δήλωσε πως «Η αυξημένη γνώση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο πεδίο των βιοτεχνολογιών αποτελεί πραγματική απειλή για το μέλλον». Ο συντονιστής της  Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δήλωσε πως το επίπεδο γνώσης των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους είναι όλο και πιο εξιδεικευμένο, ενώ πρόσθεσε πως δε αποκλείεται να υπάρχει μεταξύ τους κάποιος με διδακτορικό στην τεχνολογία πληροφοριών.

Επίσης, ο κ. de Kerchove εκτίμα πως ένα αποδυναμωμένο Ισλαμικό Κράτος αυξάνει τον κίνδυνο για περισσότερες επιθέσεις και πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν πιο πολλά μέτρα το συντομότερο δυνατόν.   

Τέλος, ο κ. de Kerchove τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά, με ένα αποτελεσματικότερο δυτικό πληροφοριών και να οικοδομήσει στενότερες σχέσεις με της χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.