Δομινικανή Δημοκρατία: Ο πρόεδρος Μεδίνα οδεύει προς μια άνετη νίκη

Δομινικανή Δημοκρατία: Ο πρόεδρος Μεδίνα οδεύει προς μια άνετη νίκη

Ο πρόεδρος της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεδίνα φαίνεται πως οδεύει προς μια άνετη επικράτηση και μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν χθες, καθώς η ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας και ορισμένα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας μοιάζουν να έπεισαν τους ψηφοφόρους παρά τις καταγγελίες περί διαφθοράς.

Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα από το 15% των εκλογικών τμημάτων ο συνασπισμός του Μεδίνα συγκεντρώνει το 61% των ψήφων, ποσοστό που εάν επαληθευτεί θα σημάνει πως δεν θα χρειαστεί η διεξαγωγή δεύτερου γύρου τον Ιούνιο. Τα ως τώρα αποτελέσματα φέρουν τον ισχυρότερο αντίπαλο του Μεδίνα, τον επιχειρηματία Λούις Αμπιναδέρ, να λαμβάνει το 35% των ψήφων.

Η ψηφοφορία αμαυρώθηκε από μια ανταλλαγή πυρών σε ένα εκλογικό τμήμα, τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία και τις διαμαρτυρίες μικρών κομμάτων για τη μέθοδο της καταμέτρησης των ψήφων.

Οι αρχές επέτρεψαν να παραταθεί η ψηφοφορία έως τις 19:00 (02:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) λόγω των καθυστερήσεων σε ορισμένα εκλογικά κέντρα.

Ο Μεδίνα, που είδε το ποσοστό δημοτικότητάς του να αυξάνεται στη χώρα των 10,4 εκατομμυρίων κατοίκων, προώθησε αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ο 64χρονος οικονομολόγος είχε πει στην ομιλία με την οποία έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία την Πέμπτη ότι δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές του «ωσότου η πρόοδος φθάσει σε όλους, ώσπου η ανάπτυξη να σημαίνει πως όλοι θα έχουν άφθονο φαγητό στο τραπέζι».

Η κεντρώα παράταξη του Μεδίνα, το Κόμμα για την Απελευθέρωση της Δομινίκας (PLD), βρίσκεται στην εξουσία από το 2004.

Ο Αμπιναδέρ υποσχόταν να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να μειώσει την εγκληματικότητα. Επικεντρώθηκε στις καταγγελίες για διαφθορά, ειδικά την ανάθεση μιας σύμβασης για την κατασκευή ενός ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Grupo Odebrecht.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας του Μεδίνα, ο Ζουάου Σαντάνα, επέστρεψε στη Βραζιλία τον Φεβρουάριο, καθώς τον βαρύνουν κατηγορίες ότι ο όμιλος Οντεμπρέχτ τον πλήρωνε με κεφάλαια που αποσπάστηκαν με απάτη από τη βραζιλιάνικη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras και διοχετεύτηκαν σε υπεράκτιους λογαριασμούς για να χρηματοδοτηθεί η προεκλογική εκστρατεία της Ντίλμας Ρουσέφ—η οποία απομακρύνθηκε από την εξουσία και παραπέμφθηκε σε δίκη στη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Μεδίνα δεν έχει κανένα σχόλιο για το σκάνδαλο της Πετρομπράς, αλλά αναγνωρίζει πως ο Σαντάνα ήταν ένας από τους σημαντικότερους συμβούλους του. Ο Βραζιλιάνος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι «αβάσιμες».

Η Δομινικανή Δημοκρατία, βασική πηγή εσόδων της οποίας είναι ο τουρισμός, είδε την οικονομία της να αναπτύσσεται πέρυσι ταχύτερα από κάθε άλλη στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, κατά 7% το 2015. Όμως το 41% του πληθυσμού των 10,4 εκατ. κατοίκων της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ η ανεργία μαστίζει το 14% του ενεργού πληθυσμού, κατά επίσημα στοιχεία.

Η κυβέρνηση της χώρας, η οποία μοιράζεται τη νήσο Ισπανιόλα με την Αϊτή, προχώρησε το τελευταίο διάστημα στον επαναπατρισμό χιλιάδων ανθρώπων από την πολύ πιο φτωχή γειτονική της χώρα. Η πολιτική του Μεδίνα σε αυτό το θέμα είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, παρότι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την έχουν καταγγείλει επανειλημμένα.

Εκτός από τον πρόεδρο, οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αναδείξουν τα 32 μέλη της Γερουσίας και τα 190 μέλη της Βουλής, καθώς και 158 δημάρχους για την επόμενη τετραετία. Στη διαδικασία πήραν μέρος 34 κόμματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ