Δραματική η κατάσταση στη Λέσβο - Σε στάση εργασίας προχωράνε οι εργαζόμενοι στη Μόρια

Δραματική η κατάσταση στη Λέσβο - Σε στάση εργασίας προχωράνε οι εργαζόμενοι στη Μόρια

Για άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την έκρυθμη κατάσταση στο hotspot της Μόριας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών τονίζοντας πως σε έναν χώρο για 3.500 μετανάστες, διαμένουν σχεδόν 8.500 άτομα.

Για τον λόγο αυτό οι υπάλληλοι του ΚΥΤ στη Μόρια αποφάσιαν να απέχουν από την υπερωριακή εργασία το τρέχον Σαββατοκύριακο και κάνουν τρίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα με συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης Υπηκόων Τρίτων Χωρών αναφέρει τα εξής:

«Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ Λέσβου στη Γενική Συνέλευσή της, σήμερα Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018 με θέμα την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΚΥΤ Λέσβου λόγω των συνεχώς αυξανόμενων ροών αποφάσισε ομόφωνα την αποχή από την υπερωριακή εργασία το τρέχον Σαββατοκύριακο και τρίωρη στάση εργασίας για τη Δευτέρα 10/09/2018 από τις 09:00 ως τις 12:00 με συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην είσοδο του ΚΥΤ Λέσβου.

Οι εργαζόμενοι/ες στο ΚΥΤ Λέσβου αισθάνονται την ανάγκη να απευθυνθούν δημόσια, στους πολίτες της Λέσβου αλλά και ευρύτερα, για να γνωστοποιήσουν την πολύ άσχημη έως εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΚΥΤ όσον αφορά τόσο τις συνθήκες εργασίας μας όσο και τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων.

Η βασική αιτία είναι ότι ο αριθμός των φιλοξενουμένων αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να αγγίζει τις 8.500 ενώ η δυνατότητα φιλοξενίας δεν υπερβαίνει κατ' ανώτατο όριο τις 3.500! Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται και από το 18.1/9549 έγγραφο της διοίκησης της 27ης Ιουλίου 2018 με το οποίο ζητείται να αποτυπωθούν οι 3.100 κουκέτες διαμονής. Για να έχουμε ένα μέτρο της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή η πυκνότητα του φιλοξενούμενου πληθυσμού είναι πάνω από 2 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο....»

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Δραματική η κατάσταση στη Λέσβο. Άμεση ανάγκη για αποσυμφόρηση


Δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση που βιώνει η Λέσβος, η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου υπάρχει μεγάλη αύξηση στις αφίξεις προσφύγων σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα που αγγίζουν το 50% και αυτή τη στιγμή στη Λέσβο φιλοξενούνται 8352 πρόσφυγες σε δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 3.500.

Η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι στο βόρειο Αιγαίο φιλοξενούνται συνολικά 17.000 πρόσφυγες σε δομές χωρητικότητας 5.500 ανθρώπων, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς έχουν επιβαρυνθεί ιδιαιτέρως τόσο από ανθρωπιστικής άποψης όσο και στο θέμα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι οι επανειλημμένες εκκλήσεις της δεν έχουν εισακουστεί από την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις για να αποσυμφορηθεί το βόρειο Αιγαίο.

Αναφερόμενη στο περιστατικό επίθεσης τεσσάρων ανδρών σε ένα 9χρονο κορίτσι που φορούσε μαντήλα στο κεφάλι σε προαύλιο εκκλησίας στην περιοχή Πέραμα της Γέρας Λέσβου, δήλωσε ότι έχει ενημερωθεί από τα μέσα ενημέρωσης για το περιστατικό, θεωρώντας ότι η αστυνομία θα επιληφθεί του θέματος.