DW: Μπορεί ακόμη και να χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν;

DW: Μπορεί ακόμη και να χάσει τις εκλογές ο Ερντογάν;

Στις δημοσκοπήσεις ένα 45 με 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα είναι πολύ λιγότεροι. Το Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων SONAR, υποστηρίζει ότι στην Τουρκία υπάρχει ατμόσφαιρα φόβου, με αποτέλεσμα σχεδόν 10% των ψηφοφόρων να μη δηλώνει ανοιχτά ποιον θα στηρίξει.

Μετά τη συνταγματική αναθεώρηση οι ψηφοφόροι έχουν δύο ψήφους, με την πρώτη εκλέγουν πρόεδρο και τη δεύτερη ποιό κόμμα θέλουν να εκπροσωπηθεί στη βουλή. Για τον Ερντογάν, που επί 16 χρόνια δεν έχει χάσει καμιά εκλογική αναμέτρηση, οι διπλές εκλογές σε μιαν εβδομάδα θα πρέπει να είναι οι πιο δύσκολες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η DW.

Το Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων Metropoli το οποίο παρακολουθεί τα 25 τελευταία χρόνια το πολιτικό στίγμα του Ερντογάν πιστεύει ότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν έχει κάνει τόσο κακό προεκλογικό αγώνα, δεν έχει πάθος και δείχνει αδύναμος, λέει.

Στα τελευταία 16 χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή και η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν η οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Σήμερα ωστόσο η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει με την τουρκική λίρα να έχει χάσει πάνω από 30% της αξίας της, ενώ οι επενδύσεις έχουν σχεδόν σταματήσει και η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην τουρκική οικονομία έχει συρρικνωθεί.

Σύμφωνα με τελευταίες σφυγμομετρήσεις ο Ερντογάν θα μπορούσε να κερδίσει στις προεδρικές εκλογές στον δεύτερο γύρο, αλλά στις βουλευτικές ο συνασπισμός ανάμεσα στο ΑΚΡ και το MHP θα μπορούσε να χάσει την πλειοψηφία στη βουλή. Σε αυτήν την περίπτωση ο Ερντογάν δεν θα είχε ισχυρή βάση στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες με αποτέλεσμα το ισχυρό προεδρικό σύστημα με πλειοψηφία της αντιπολίτευσης στη βουλή θα έμενε όνειρο θερινής νυκτός για τον Τούρκο πρόεδρο.