Δύο Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες από την επίθεση στο Λονδίνο

Δύο Έλληνες ανάμεσα στους τραυματίες από την επίθεση στο Λονδίνο

Δύο Έλληνες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των τραυματιών από το τρομοκρατικό χτύπημα της Τετάρτης στο Λονδίνο.

Συγκεκριμεάνα, πρόκειται για ένα ζευγάρι Ελλήνων, οι οποίοι περίπου μία ώρα μετά την επίθεση στο Λονδίνο πήγαν μόνοι τους σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας με πολύ ελαφρά τραύματα, Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, Αλέξης Γεωργιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τις πληροφορίες για δύο Έλληνες τραυματίες.

"Έχουμε ζητήσει εγγράφως ενημέρωση, την οποία και περιμένουμε. Σε πολλές επικοινωνίες χθες αλλά και σε σημερινή πρωινή επικοινωνία είχαμε το στοιχείο ότι δεν υπήρχαν Έλληνες μεταξύ των τραυματιών. Η κ. May ενημέρωσε και είπε ότι υπάρχουν δύο τραυματίες, είχαμε νεότερες επικοινωνίες κατά τη διάρκεια των οποίων μας είπαν ότι δεν ήταν από τους τραυματίες που έλαβαν τις πρώτες βοήθειες στη γέφυρα ή μεταφέρθηκαν σοβαρά με ασθενοφόρο, αλλά ήταν ένα ζευγάρι Ελλήνων που περίπου μία ώρα μετά την επίθεση, περπατώντας, μόνοι τους, πήγαν σε ένα νοσοκομείο με πολύ ελαφρά τραύματα", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωσε, ακόμη, πως δεν έχει επικοινωνήσει κανείς Έλληνας με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο για να ζητήσει βοήθεια και πως η ίδια η πρεσβεία αναζητεί στοιχεία για να εντοπίσει το ζευγάρι και να τους συνδράμει αν κάτι χρειαστεί.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May ενημέρωσε απευθυνόμενη σήμερα Πέμπτη στους βρετανούς βουλευτές ότι τραυματίες είναι επίσης 12 Βρετανοί, 3 Γάλλοι, 2 Ρουμάνοι, 4 Νοτιοκορεάτες, ένας Γερμανός, ένας Κινέζος, ένας Ιρλανδός και ένας Ιταλός.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ακόμα ότι «Δεν φοβόμαστε», μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο.

«Δεν φοβόμαστε και η αποφασιστικότητά μας δεν θα υποχωρήσει απέναντι στην τρομοκρατία», είπε κάνοντας λόγο για «επίθεση κατά της ελευθερίας».

Επιπλέον ενημέρωσε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας, είχε γεννηθεί στη Βρετανία και είχε ανακριθεί από το MI5 για σχέσεις του με τον βίαιο εξτρεμισμό.

Νωρίτερα, προς το καλύτερο αναθεωρήθηκε ο απολογισμός από την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου, έξω από τη βρετανική Βουλή, ενώ όλες οι έως τώρα ενδείξεις να θέλουν τον δράστη να έχει ενεργήσει μόνος.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπαρχηγού της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Mark Rowley, οι νεκροί είναι 4: δύο πολίτες, ένας αστυνομικός και ο δράστης, ο οποίος τραυματίστε θανάσιμα από αστυνομικά πυρά. Ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Περί τους σαράντα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, οι 29 από τους οποίους χρειάσθηκε να νοσηλευθούν.

Έως τώρα η Αστυνομία έχει προβεί σε επτά συλλήψεις μετά από έξι εφόδους σε κτήρια στο Μπέρμινχαμ, το Λονδίνο και άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρά ταύτα, ο κ. Rowley σημείωσε ότι από τις έως τώρα έρευνες καταδεικνύουν πως ο δράστης «ενήργησε μόνος» και εμπνεύστηκε από τη «διεθνή τρομοκρατία».

«Σε αυτή τη φάση δεν έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για περαιτέρω απειλές», τόνισε,

Ο Mark Rowley δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του τρομοκράτη, και κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να μην προβούν στη δημοσιοποίηση ονομάτων ενώ οι αστυνομικές έρευνες «βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο».

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Βρετανίας (MI5) ανέφερε πως το επιχειρησιακό δυναμικό της κινητοποιήθηκε πλήρως σε υποστήριξη της αστυνομίας μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο.

"Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας της αστυνομίας, θρηνώντας για την απώλειά τους ενώ χαιρετίζουμε επίσης την επαγγελματική αρτιότητα της απόκρισής τους", ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής της MI5, Άντριου Πάρκερ.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε νωρίτερα σήμερα πως έχει συλλάβει οκτώ ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας.

Αστυνομική επιχείρηση στο Μπέρμιγχαμ 

Έφοδο σε σπίτι στην πόλη του Μπέρμιγχαμ πραγματοποίησε τα ξημερώματα η βρετανική Αστυνομία, όπως μεταδίδει το δίκτυο Sky News.

Σύμφωνα με πηγές του Sky News, η Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση συνδέεται με την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε αθώους και στον δράστη.

Έως τώρα δεν είναι γνωστό εάν έγιναν συλλήψεις ή εάν υπήρξαν ευρήματα.

Δεκάδες αστυνομικοί συμμετείχαν στην επιχείρηση, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε.

Η Αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει την επιχείρηση, για «επιχειρησιακούς λόγους», παραπέμποντας τυχόν ερωτήσεις στην Μητροπολιτική Αστυνομία.

"Η αστυνομία και οι υπηρεσίες στις οποίες βασιζόμαστε για την ασφάλειά μας έχουν αποτρέψει έναν μεγάλο αριθμό τέτοιων επιθέσεων τα τελευταία χρόνια, πάνω από 12 τον τελευταίο χρόνο", είπε ο υπουργός Άμυνας, Michael Fallon.

"Αυτού του είδους οι επιθέσεις, αυτή η επίθεση από ''μοναχικό λύκο'', με τη χρήση μέσων από την καθημερινή ζωή-ένα όχημα, ένα μαχαίρι -είναι πολύ δυσκολότερο να αποτραπούν", είπε ο ίδιος στο BBC Radio.

"Ελέγχουν με τη διαδικασία του επείγοντος αν εμπλέκονται και άλλοι σε αυτήν. Εικάζουν ότι συνδέεται με την ισλαμική τρομοκρατία. Η αστυνομία ερευνά τον άνθρωπο αυτόν, τους πιθανούς συνεργούς του, από πού προέρχεται. Είμαστε αντιμέτωποι με έναν εχθρό, έναν τρομοκράτη εχθρό, που δεν διατυπώνει αιτήματα ή συλλαμβάνει ομήρους, αλλά απλώς θέλει να σκοτώσει όσο περισσότερους γίνεται. Αυτό είναι ένα νέο στοιχείο στη διεθνή τρομοκρατία", σημείωσε ο Fallon και πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας στο βρετανικό κοινοβούλιο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.

Ισλαμική τρομοκρατία «βλέπει» η Αστυνομία πίσω από την επίθεση

Ισλαμική τρομοκρατία «βλέπουν» οι βρετανικές Αρχές πίσω από το διπλό χτύπημα που έλαβε χώρα στην καρδιά του Λονδίνου, στη γέφυρα του Γουέστμινιστερ και έξω από τη Βουλή.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 40 άνθρωποι τραυματίσθηκαν επίσης χθες νωρίς το απόγευμα όταν ένας γενειοφόρος και μαυροντυμένος άνδρας έριξε το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, απέναντι από το Μπιγκ Μπεν, πριν μαχαιρώσει μέχρι θανάτου έναν αστυνομικό στην προσπάθειά του να διεισδύσει μέσα στο κοινοβούλιο.

Ο δράστης, ο οποίος έδρασε μόνος, σύμφωνα με τους ερευνητές, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την πράξη του, στη συνέχεια «σκοτώθηκε από έναν άλλον αστυνομικό», σύμφωνα με τον διοικητή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Mark Rowley.

«Δεν θα κάνω σχόλιο για την ταυτότητα του δράστη (...), αλλά προκρίνουμε το σενάριο της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», δήλωσε χθες το βράδυ ο Rowley.

Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις επιθέσεις καμικάζι της 7ης Ιουλίου 2005, την ευθύνη για τις οποίες είχαν αναλάβει συμπαθούντες της αλ-Κάιντα και οι οποίες είχαν προκαλέσει 56 νεκρούς στα λονδρέζικα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

(Φωτογραφία: Carl Court/Getty Images/Ideal Images)

Διαβάστε ακόμα:

- O ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Λονδίνο

- Τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο - 5 νεκροί και 40 τραυματίες

- Μηνύματα αλληλεγγύης από τη διεθνη πολιτική σκηνή για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο

- Η πολωνή πρωθυπουργός συνδέει την επίθεση στο Λονδίνο με τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς