Δύο νεκροί στη Βενεζουέλα - συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Δύο νεκροί στη Βενεζουέλα - συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Ένας έφηβος σκοτώθηκε σήμερα στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων κατά του προέδρου της χώρας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως μεταδίδει το BBC, o δεκαοχτάχρονος Luis Alviarez, χτυπήθηκε στο στήθος κατά κατά την διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία στην πολιτεία Τάχιρα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι άλλος ένας διαδηλωτής έχει βρει το θάνατο στην ίδια πολιτεία.

Οι διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχεδόν κάθε μέρα, εδώ και εφτά εβδομάδες, με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, και τον τερματισμό της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Σχεδόν 40 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος Nicolas Maduro κατηγορεί την αντιπολίτευση (εθνοσυνέλευση), της οποίας ηγείται ο  Julio Borges, ότι υποκινεί εκείνη την βία, καλώντας τον κόσμο στους δρόμους.

Η αναταραχές πυροδοτήθηκαν με αφορμή την απόπειρα του ανώτατου δικαστηρίου να στερήσει αρμοδιότητες από την Εθνοσυνέλευση.

Η ΕΕ καλεί την κυβέρνηση να διενεργήσει εκλογές και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους

Οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν έκκληση στις αρχές τις Βενεζουέλας να διενεργήσουν εκλογές και να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους, ώστε να μπει τέλος στις διαδηλώσεις των τελευταίων έξι εβδομάδων, κατά του προέδρου Nicolas Maduro, οι οποίες έχουν προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων διαδηλωτών. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, στην πιο βαρύνουσας σημασίας κίνηση της ΕΕ αναφορικά με τα γεγονότα στην Βενεζουέλα, οι υπουργοί εξωτερικών, δήλωσαν ότι, οι διάρκειας 10 μηνών, προσπάθειες για επίλυση της κρίσης, δεν απέδωσαν, και πως οι εκλογές θα μπορούσαν να είναι η διέξοδος.

«Η βία και η καταστολή δεν θα επιλύσουν την κρίση» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Η ΕΕ καλεί τη Βενεζουέλα «να οριστεί ημερομηνία εκλογών έτσι ώστε ο λαός να εκφράσει τη βούληση του με δημοκρατικά μέσα, τόνισαν οι ΥΠΕΞ, κάνοντας παράλληλα έκκληση «για την απελευθέρωση των φυλακισμένων πολιτικών αντιπάλων».

Δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση από το υπουργείο Πληροφορίας στο Καράκας, παρότι κλήθηκε να σχολιάσει τη σχετική δήλωση.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο από τον Απρίλιο, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται τόσο διαδηλωτές όσο και υποστηρικτές της κυβέρνησης, καθώς και αστυνομικοί των δυνάμεων ασφαλείας.

Σημειώνεται τέλος, ότι περίπου 600.000 πολίτες της ΕΕ, βρίσκονται στη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέταρτο συνεχόμενο έτος μίας «βαθιάς» οικονομικής ύφεσης.