Δυσφορία και οργή στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

Δυσφορία και οργή στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

Οι νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που προτείνονται από αμερικανούς βουλευτές και μπορεί να ζημιώσουν ευρωπαϊκές εταιρείες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και η Κομισιόν θα πρέπει να εξετάσει αντίμετρα, φέρεται να δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας. Η δήλωση αυτή έρχεται, μάλιστα, λίγες μόλις ώρες μετά την απάντηση της Μόσχας στις αμερικανικές κυρώσεις, μέσω της ουσιαστικής απέλασης 775 διπλωματών των ΗΠΑ από τη Ρωσία.

«Θεωρούμε πως αυτό παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Brigitte Zypries στον δημοσιογραφικό όμιλο Funke Mediengruppe. «Φυσικά δεν θέλουμε έναν εμπορικό πόλεμο. Όμως είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τώρα αντίμετρα», σημείωσε, αποδεικνύοντας ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία και αντιδράσεις και στην Ευρώπη, η οποία επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεών της με τη Ρωσία.

Η γερμανική κυβέρνηση και επικεφαλής επιχειρήσεων έχουν δηλώσει πως οι νέες κυρώσεις που υιοθετήθηκαν αυτόν τον μήνα από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να θέσουν εμπόδια σε γερμανικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε κοινοπραξίες και έργα αναφορικά με αγωγούν. Άλλωστε, τόσο το Βερολίνο όσο και οι εκπρόσωποι των εταιρειών υποστηρίζουν πως ο τομέας αυτός είναι ουσιαστικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ