Ε. Αχτσιόγλου: Ακόμα και με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανάσχεση της ανεργίας θα είναι εξαιρετικά αργή

Ε. Αχτσιόγλου: Ακόμα και με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανάσχεση της ανεργίας θα είναι εξαιρετικά αργή

Στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα κερδίζει έδαφος, σχετικά με το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προχώρησε ο Υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Μάλιστα, τόνισε ότι η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι «ένας αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας», προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Εξαπέλυσε τα πυρά της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και της ευρωπαϊκής νεοφιλελεύθερες δυνάμεις, λέγοντας ότι επιθυμούν η Ελλάδα να γίνει το παράδειγμα (αναφορικά με την κατάρρευση των συλλογικών συμβάσεων), το οποίο αργότερα θα γενικευτεί στην Ευρώπη.  Αφού, μίλησε για καταπάτηση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια που κάνουμε στην επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας αφορά όλη την Ευρώπη». «Όλοι στην Ευρώπη συζητούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την ιδιότυπη εξαίρεση της χώρας μας. Έχει γίνει κοινή πεποίθηση πως η επαναφορά του κεκτημένου είναι αναγκαία απέναντι στο ΔΝΤ», προσέθεσε η Υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, εμφανίστηκε υπέρμαχος των κρατικών παρεμβάσεων, αφού –σύμφωνα με την ίδια- η ανάσχεση της ανεργίας θα είναι εξαιρετικά αργή, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα του Υπουργείο, όπως ανέφερε, θα είναι η ανάσχεση του brain drain, αλλά και η διεύρυνση του μητρώου παραβατικότητας. «Για μας μεταρρύθμιση είναι η δραστική μείωση της ανεργίας», είπε και διευκρίνισε ότι  «ανάπτυξη σημαίνει μείωση κοινωνικών ανισοτήτων».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Photo by Sooc