e-ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται διαφορές εισφορών του 2019, ύψους 105 εκατ. ευρώ, σε ελεύθερους επαγγελματίες 

e-ΕΦΚΑ: Επιστρέφονται διαφορές εισφορών του 2019, ύψους 105 εκατ. ευρώ, σε ελεύθερους επαγγελματίες 

Ποσά ύψους 105 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από τη διαφορά εισφορών που καταβλήθηκαν το 2019, αναμένεται να επιστραφούν μέχρι το τέλος του έτους, τουλάχιστον σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους δικαιούχους έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ στον ΕΦΚΑ. Υπολογίζεται ότι οι δικαιούχοι ξεπερνούν τους 300.000.

Μετά την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2019 - τελευταία χρονιά κατά την οποία οι μη μισθωτοί πλήρωσαν εισφορές με βάση το εισόδημά τους - 343.669 ασφαλισμένοι κατέληξαν με μέσο πιστωτικό υπόλοιπο 606,17 ευρώ. Αυτό συνέβη διότι το 2018 δήλωσαν μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το 2017 και έπρεπε να πληρώσουν λιγότερες εισφορές.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι είχαν χρονικό περιθώριο έως 30 Νοεμβρίου να δηλώσουν στο δικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ αν επιθυμούν τον συμψηφισμό του πιστωτικού τους υπολοίπου με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, δεν θα λάβουν τώρα εφάπαξ το ποσό της επιστροφής, αλλά αυτό θα παραμείνει στον ασφαλιστικό τους λογαριασμό και θα συμψηφίζεται με μελλοντικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ. Οι υπόλοιποι θα λάβουν εφάπαξ πίστωση στον λογαριασμό τους. 

Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό οφειλής του efka ανέρχεται στα 208,3 εκατ. ευρώ.