Ε. Τσακαλώτος: Μέχρι το τέλος του χρόνου αίρονται τα capital controls

Ε. Τσακαλώτος: Μέχρι το τέλος του χρόνου αίρονται τα capital controls

Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμένοι έκανε ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κλείνοντας τη συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο τώρα κλείνει η αξιολόγηση και ακολούθως μπαίνουμε στην ποσοτική χαλάρωση. 

«Η χώρα μετά από αυτό αλλάζει σελίδα χωρίς θριάμβους και μετά το QE θα γίνουν δοκιμαστικές προσπάθειες να βγούμε στις αγορές», τόνισε και απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθούν τα capital controls μέχρι το τέλος του έτους. «Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτό μπορεί να γίνει», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις ομολόγησε ότι τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές δεν πήγαν καλά, «γι αυτό είναι άσχημα τα στοιχεία  το τελευταίο τρίμηνο του  2016 και το πρώτο 2017». « Καταλαβαίνω ότι  όλοι επενδυτές έχουν σταματήσει τις αποφάσεις τους μέχρι κλείσει η αξιολόγηση και να μπούμε στο QE», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι τα αντίμετρα δεν αποζημιώνουν πλήρως όσους χάσουν από τα μέτρα. «Θίγουμε κόσμο με το αφορολόγητο και τις συντάξεις. Τους αποζημιώνουμε με τα αντίμετρα; Όχι! Είμασταν ειλικρινείς», τόνισε και είπε προς τους συνταξιούχους ότι θα βοηθήσουν τουλάχιστον τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Ακόμα ουσιαστικά δέχτηκε ότι μιλάμε για 4ο Μνημόνιο, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει μόνο αν δεχτεί η ΝΔ ότι αυτό είναι το 14ο Μνημόνιο, «γιατί σε κάθε αξιολόγηση υπάρχουν επικαιροποιήσεις».  Σχετικά με το χρέος επισήμανε ότι η Ελλάδα πιέζει για μια καλή λύση και τέλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί στις εκλογές του 2019 και του 2023, «αν καταφέρουμε να φέρουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με πολλές μικρές επενδύσεις που πιάνουν τόπο στην Ελλάδα».

Αλέξανδρος Διαμάντης