Εάν εκλεγώ, θα απομακρύνω τα πυρηνικά των ΗΠΑ από τη Γερμανία, λέει ο M. Schulz

Εάν εκλεγώ, θα απομακρύνω τα πυρηνικά των ΗΠΑ από τη Γερμανία, λέει ο M. Schulz

Στροφή προς το προοδευτικό και αριστερό τμήμα της κοινωνίας και ειδικά τους ψηφοφόρους των Πράσινων και της Αριστεράς επιχειρεί ο Martin Schulz, διαπιστώνοντας ότι η απόσταση που τον χωρίζει από την Angela Merkel, ένα μήνα πριν τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, όχι απλώς δεν κλείνει, αλλα διευρύνεται. Για του λόγου το αληθές, το SPD κινείται στο 24%, όταν το ποσοστό της CDU/CSU πλησιάζει το 40%.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η θέση που διατύπωσε το βράδυ της Τρίτης, σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Trier, όπου τάχθηκε εναντίον της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών της Γερμανίας, αλλά και υπέρ της απομάκρυνσης των πυρηνικών κεφαλών που διατηρούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας του.

«Ο Trump επιθυμεί τον πυρηνικό εξοπλισμό. Εμείς είμαστε αντίθετοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, για ξνα προσθέσει: «Ως καγκελάριος, θα επιβάλλω στη Γερμανία να απομακρύνει τις πυρηνικές κεφαλές που υπάρχουν σήμερα εδώ». Σημειώνεται ότι αριθμός των κεφαλών αυτών, σύμφωνα με ανεπίσημες και ανεπιβεβαλίωτες εκτιμήσεις, ανέρχεται σε 20 και είναι εγκατεστημμένες σε μια βάση στην πόλη Μπούχελ, στη δυτική Γερμανία. 

Παράλληλα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά και εκλογικά την αντίθεση που καταγράφεται στη γερμανική κοινωνία σε σχέση με την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, όπως απαιτούν το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον. 

«Το τι θα κάνουμε με τα χρήματά μας είναι ένα κεντρικό θέμα σε αυτές τις εκλογές», είπε αναφερόμενος στο πλεόνασμα των 30 δισ. ευρώ που προέρχεται από τα φορολογικά έσοδα. «Ο Trump απαιτεί το 2% του ΑΕΠ μας ή 30 δισ. ευρώ να κατευθυνθούν προς στρατιωτικές δαπάνες και η Merkel συμφώνησε χωρίς να ρωτήσει τον γερμανικό λαό», είπε στην ομιλία του.

Πάντως, οι αναλυτές και τα ΜΜΕ, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, εκτιμούν ότι το πολύ που μπορεί να επιτύχει ο Schulz με αυτή την τακτική είναι να ενισχύσει κάπως το ποσοστό του, αποφεύγοντας τη νέα εκλογική συντριβή. Κατά τα άλλα, είναι μάλλον απίθανο η επόμενη κυβέρνηση να μην έχει επικεφαλής της και πάλι την Merkel, η οποία συμπηρώνει ήδη 12 χρόνια στην καγκελαρία.

 

Φωτογραφία: SOOC