ΕΕ: Κυρώσεις του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων σε αξιωματούχους στην Κριμαία

ΕΕ: Κυρώσεις του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων σε αξιωματούχους στην Κριμαία

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στην επιβολή νέων στοχευμένων κυρώσεων εναντίον αξιωματούχων της Κριμαίας, επεκτείνοντας τα τιμωρητικά μέτρα που υιοθετήθηκαν μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014.

«Το Συμβούλιο (σ.σ. το Εκοφίν) υιοθέτησε νέες εγγραφές στον κατάλογο των προσώπων που υφίστανται περιοριστικά μέτρα για ενέργειες οι οποίες έπληξαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο Κάζιμιρ έκανε τη δήλωση αυτή εξ ονόματος του Συμβουλίου, ερωτηθείς εάν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε επιπλέον αξιωματούχους στην Κριμαία. Η Σλοβακία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Συνολικά 151 πρόσωπα και 37 νομικά πρόσωπα ήδη υφίστανται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δεσμεύσεις χρηματικών και οικονομικών πόρων τους στην ΕΕ για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην προσάρτηση της Κριμαίας ή για την υποστήριξη που οι Βρυξέλλες τους προσάπτουν ότι προσέφεραν στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Η προσάρτηση της Κριμαίας δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και η περιοχή επίσης υφίσταται οικονομικές κυρώσεις, ανάμεσά τους την απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων παραγόμενων στην Κριμαία, των επενδύσεων ή της προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών στη χερσόνησο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια